Sponsianus

Onbekende Romeinse keizer ontdekt

Tientallen jaren dachten historici dat hij verzonnen was, maar nu bewijzen gouden munten dat het Romeinse Rijk een keizer meer had dan werd aangenomen.

‘Vals.’ Zo bestempelden historici lange tijd een aantal munten die geslagen zouden zijn door een onbekende Romeinse keizer, Sponsianus.

Maar nu is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het niet, zoals tot nu toe gedacht, geavanceerde 18e-eeuwse vervalsingen waren, maar dat de munten authentiek zijn.

‘We weten heel zeker dat ze echt zijn,’ zegt professor Paul Pearson van University College London, die het onderzoek leidde.

En als de munten inderdaad authentiek zijn, dan moeten we de naam Sponsianus toevoegen aan de lange lijst van Romeinse keizers.

‘Onze bewijzen wijzen uit dat Sponsianus regeerde over het Romeinse Dacia, een geïsoleerde uithoek waar goud gewonnen werd, toen het keizerrijk geteisterd werd door burgeroorlogen en de grensgebieden belaagd werden door plunderende invasielegers,’ aldus Pearson.

Sponsianus greep volgens de onderzoekers de macht in de Romeinse provincie Dacia (groen). Vervolgens riep hij zichzelf uit tot keizer.

© Cristiano64

Munten waren te goed

Pearson en zijn collega’s onderzochten de munten van Sponsianus en ontdekten twee dingen, die hen ervan overtuigden dat het niet om vervalsingen gaat.

Onder een microscoop zagen ze dat de munten hetzelfde slijtagepatroon vertonen als andere munten uit midden 3e eeuw. Daaruit blijkt dat ze jarenlang in gebruik waren.

Bovendien hebben de munten een hoog goudgehalte, wat waarschijnlijk niet zou gelden voor vervalsingen.