Munt ter ere van moord op Caesar wordt geveild

De zogeheten EID MAR-munten zijn zo bijzonder door hun dramatische geschiedenis. Over een kleine week wordt een van de zeer weinige gouden munten geveild die de burgeroorlog na Caesars dood en de wraak op de daders overleefde.

Rijke muntenverzamelaars staan stijf van de spanning, want er is een zeer zeldzame Romeinse gouden munt te koop.

De munt weegt maar 8 gram, maar het Britse veilinghuis Roma Numismatics Limited schat dat hij minstens 500.000 pond zal opbrengen, ongeveer 550.000 euro.

De veiling verloopt online en biedingen onder de 300.000 pond worden niet geaccepteerd.

Tot dusver heeft er niemand geboden – iedereen wacht af –, maar naarmate de deadline van 29 oktober 9.00 uur nadert, zullen zich zeker geïnteresseerde kopers gaan melden.

Het 2000 jaar oude gouden muntje is in verbluffend goede staat. Zowel het portret van Marcus Junius Brutus (85-42 v.Chr.) op de voorkant als de tekst ‘EID MAR’ op de achterkant is zo duidelijk dat het veilinghuis zich genoodzaakt voelt te benadrukken dat de munt de gebruikelijke gebruikssporen heeft.

© romanumismatics.com

Dolken verwijzen naar moord op Caesar

De munt werd in 42 v.Chr. geslagen ter nagedachtenis aan de moord op Julius Caesar, die bezig was alle macht naar zich toe te trekken.

Op de voorkant van de munt staat het portret van de senator Brutus, die wilde voorkomen dat Caesar koning werd. Op de achterkant staan twee dolken.

Die symboliseren de moordwapens waarmee de 60 medeschuldigen Caesar doodstaken en verwijzen ernaar dat er twee hoofddaders waren: Brutus en zijn bondgenoot Cassius.

Tussen de twee dolken staat een pileus, het hoofddeksel dat vrijgelaten Romeinse slaven droegen tijdens de ceremonie die hun vrijheid markeerde.

In het Romeinse Rijk was het hoofddeksel een symbool van vrijheid, en Brutus laat hiermee zien dat hij de aanslag pleegde om te voorkomen dat de Romeinen hun vrijheid verloren.

De dictator Julius Caesar zou 23 keer zijn gestoken.

© William Holmes Sullivan

De tekst EID MAR is de naam van de dag op de Romeinse kalender waarop Julius Caesar werd vermoord: 15 maart. Het verhaal gaat dat een waarzegger had voorspeld dat Caesar op eid mar zou worden gedood.

Brutus kwam om in de burgeroorlog die op de moord volgde. Bijna alle munten met eid mar werden na de oorlog omgesmolten door Caesars bondgenoten, die de strijd wonnen.

De Romeinen ontsnapten niet aan de dictatuur, want 17 jaar na de moord op Caesar viel de Romeinse republiek en begon de keizertijd.

Laatste nieuws:

Op 30 oktober 2020 is de gouden munt verkocht voor 2,7 miljoen Britse pond, ofwel bijna 3 miljoen euro. Daarmee haalde de EID MAR-munt net de top 20 van duurste muntverkopen op een veiling ooit.

Boven aan de lijst staat een Amerikaans exemplaar uit 1794, dat in 2013 voor 8,6 miljoen euro werd verkocht.