Dolken verwijzen naar moord op Caesar
De munt werd in 42 v.Chr. geslagen ter nagedachtenis aan de moord op Julius Caesar, die bezig was alle macht naar zich toe te trekken.
Op de voorkant van de munt staat het portret van de senator Brutus, die wilde voorkomen dat Caesar koning werd. Op de achterkant staan twee dolken.
Die symboliseren de moordwapens waarmee de 60 medeschuldigen Caesar doodstaken en verwijzen ernaar dat er twee hoofddaders waren: Brutus en zijn bondgenoot Cassius.
Tussen de twee dolken staat een pileus, het hoofddeksel dat vrijgelaten Romeinse slaven droegen tijdens de ceremonie die hun vrijheid markeerde.
In het Romeinse Rijk was het hoofddeksel een symbool van vrijheid, en Brutus laat hiermee zien dat hij de aanslag pleegde om te voorkomen dat de Romeinen hun vrijheid verloren.
De tekst EID MAR is de naam van de dag op de Romeinse kalender waarop Julius Caesar werd vermoord: 15 maart. Het verhaal gaat dat een waarzegger had voorspeld dat Caesar op eid mar zou worden gedood.
Brutus kwam om in de burgeroorlog die op de moord volgde. Bijna alle munten met eid mar werden na de oorlog omgesmolten door Caesars bondgenoten, die de strijd wonnen.
De Romeinen ontsnapten niet aan de dictatuur, want 17 jaar na de moord op Caesar viel de Romeinse republiek en begon de keizertijd.
Laatste nieuws:
Op 30 oktober 2020 is de gouden munt verkocht voor 2,7 miljoen Britse pond, ofwel bijna 3 miljoen euro. Daarmee haalde de EID MAR-munt net de top 20 van duurste muntverkopen op een veiling ooit.
Boven aan de lijst staat een Amerikaans exemplaar uit 1794, dat in 2013 voor 8,6 miljoen euro werd verkocht.