Israel Antiquities Authority

Munt met oorlogsverhaal op het nippertje gered

De munt die de Romeinse oorlog tegen de joden ontketende, was te koop gezet voor een miljoen dollar. Nu is de bijna 2000 jaar oude schat op weg naar zijn rechtmatige eigenaren.

In New York werd onlangs een klein muntje overgedragen aan vertegenwoordigers van de Israëlische Autoriteit voor Oudheden. Het is een onooglijk dingetje, maar de munt is buitengewoon zeldzaam en getuigt van een van de meest dramatische gebeurtenissen uit de geschiedenis.

De bijna 2000 jaar oude kwart sjekel was op een haar na bij een particuliere verzamelaar beland. In 2002 werd de munt gestolen tijdens een opgraving in Israël en het land uit gesmokkeld. De Israëlische autoriteiten volgden het spoor, dat via tussenpersonen in Jordanië en Groot-Brittannië naar de VS leidde, waar de munt in 2017 op een veiling werd aangeboden.

De Israëlische autoriteiten staken echter een stokje voor de verkoop, en na een lang onderzoek naar de oorsprong werd de munt onlangs overgedragen aan Israël.

De joodse opstand leidde tot de verwoesting van Jeruzalem, en in 73 pleegden de laatste rebellen zelfmoord in Massada.

© David Roberts

Munt is symbool van zelfstandigheid

De munt is zo bijzonder, omdat hij in 69 n.Chr. is geslagen door de joodse rebellen die in opstand waren gekomen tegen het machtige Romeinse Rijk.

Munten slaan zonder toestemming van Rome kwam neer op een onafhankelijkheidsverklaring. Toen de laatste rebellen zelfmoord pleegden in de citadel van Massada, smolten de Romeinen alle munten dan ook om.

Daarom zijn er heel weinig kwart sjekels uit deze tijd over. De waarde is geschat op 1 miljoen dollar.