Ernesto Ruscio/Getty Images

Mozaïek keizer Caligula eindigt als salontafel op Manhattan

Een halve eeuw lang was een uiterst kostbaar mozaïek uit de tijd van keizer Caligula zoek. Maar toen kwam marmer- en steendeskundige Dario Del Bufalo het zeldzame mozaïek op het spoor.

Een verdwenen mozaïek uit de tijd van keizer Caligula is terug in Italië, meldt internetmedium The Archaeology News Network.

Het mozaïek kwam uit een van de twee enorme schepen – drijvende paleizen – die de keizer op het Nemimeer had.

Het Nemimeer ligt 10 kilometer ten zuidoosten van de buitenwijken van Rome.

© Shutterstock

In 1929 liet de Italiaanse dictator Benito Mussolini de resten van de twee schepen bergen en kwamen ze in een museum bij het meer terecht. Dat ging in de Tweede Wereldoorlog in vlammen op, maar daarvóór was al een 1,5 m2 groot mozaïek naar Rome gestuurd.

Zinnetje brengt expert op het spoor

Daar werd het tot de jaren 1950 bewaard, maar toen ging het in rook op. Pas een halve eeuw later kwam het weer boven water. In 2013 hield marmer- en steendeskundige Dario Del Bufalo een voordracht in New York tijdens een boekpresentatie. Hij hoorde een vrouw praten over een foto in het boek.

‘Dat is Helens mozaïek!’ zei ze.

Het mozaïek is voortaan te zien in het museum voor Romeinse schepen in Nemi in Italië.

© Ernesto Ruscio/Getty Images

Del Bufalo onderzocht de zaak, en het mozaïek bleek in bezit van de antiquair Helen Fioratti. Ze gebruikte het als salontafel.

Fioratti had het mozaïek gekocht toen ze in de jaren 1960 in Italië woonde. Na een restauratie is het mozaïek tentoongesteld in het Museo delle Navi Romane in Nemi.