Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Legionairsuitrusting met heftige geschiedenis opgegraven

Archeologen noemen het borstharnas van de Slag bij het Teutoburgerwoud de vondst van de eeuw. De 2000 jaar oude wapenrusting is compleet en in goede staat.

Roland Warzecha/kalkriese-varusschlacht.de

Het Romeinse borstharnas met stroken staal is het best bekend van afbeeldingen op triomfbogen. Archeologische vondsten van deze 2000 jaar oude harnassen zijn extreem zeldzaam.

Er ging dan ook een gejuich op toen de Duitse onderzoekers in 2019 op het spoor kwamen van de oudste bewaard gebleven Romeinse lorica segmentata.

De vondst werd gedaan in Kalkriese, 120 kilometer ten westen van Hannover. Hier zou in 9 n.Chr. de Slag bij het Teutoburgerwoud hebben plaatsgevonden, waarbij drie Romeinse legioenen in een hinderlaag liepen en door een Germaans leger werden afgeslacht.

Kaart, Slag bij het Teutoburgerwoud, Romeinen

De Slag bij het Teutoburgerwoud vond ver ten noorden van de grens van het Romeinse Rijk plaats. Veel moderne historici denken dat de legers in feite niet in het Teutoburgerwoud vochten, maar 70 km noordelijker in Kalkriese.

© Shutterstock

Zelfs leren banden bewaard gebleven

In 2019 groeven de Duitsers een brok aarde van 500 kilo met harnas en al op, zodat het niet zou verroesten terwijl ze het stukje bij beetje blootlegden.

Het brok aarde ging naar een laboratorium, waar het harnas onder gecontroleerde omstandigheden werd uitgegraven.

Het harnas wordt nu geconserveerd, en de onderzoekers van het Museum und Park Kalkriese noemen het de vondst van de eeuw.

Alles, van de metalen stroken tot de gespen en resten van de leren banden, is bewaard gebleven. De schouder- en borstplaten zijn al geconserveerd, de platen die de buik beschermden zitten nog in de aarde.

Van verroeste platen tot compleet harnas

Soldaat werd geketend

Er zijn aanwijzingen dat de legionair die het harnas droeg geen prettig einde had. Aan de bovenkant van de verroeste delen lagen namelijk de ketens die Romeinse legionairs bij zich hadden om na een veldslag krijgsgevangenen mee te voeren.

Mogelijk werd de legionair zelf met de metalen band om zijn nek meegevoerd door de Germanen – naar een leven in slavernij of naar een gruwelijke executie op een rituele plek.

Boeien maakten krijgers tot slaven

Lees ook:

Romeinse Rijk

Wraakzuchtige Romein wil Germanen wegvagen

16 minuten
Romeinse Rijk

Romeinse goudkoorts liet de aarde beven

10 minuten
Romeinse Rijk

Stoute dichter schreef Romeinse versiergids

6 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg