Pompeii Archaeological Park/EPA-ETE

Intacte pronkwagen gevonden in Pompeï

Hoewel de stal waarin hij stond, verbrandde en instortte en alles onder de as bedolven werd, is de 2000 jaar oude wagen in zeer goede staat.

De opgravingen in de oude Romeinse stad Pompeï hebben de laatste jaren veel last van rovers, die tunnels graven om kostbaarheden te stelen. De ontdekking van twee zulke tunnels bracht archeologen in januari op het spoor van een prachtige wagen in de stal van een villa in de buitenwijk Civita Giuliana.

Ze gingen aan de slag om de vondst, waar de tunnels precies links en rechts langs liepen, te bergen. Terwijl de politie de wacht hield, werd het bovenste deel van de wagen blootgelegd.

Oude wagen is bijzonder gaaf

In scheuren in de aslaag werd gips gegoten om afgietsels te maken, die konden laten zien wat de hitte van de vulkaanuitbarsting in 79 n.Chr. had verwoest.

Na weken graven beseften de archeologen dat ze iets heel bijzonders te pakken hadden: de meest intacte Romeinse pronkwagen ooit gevonden.

VIDEO: Bekijk de wagen van alle kanten.

Rovers lopen in de val

Het ijzeren beslag van de wielen had het vuur overleefd, evenals de fraaie decoraties op de zijkanten. De afgietsels lieten ook zien waar touwen hadden gezeten en hoe de onderkant, zijden en het dak van eikenhout eruitzagen.

De wagen is een pilentum, een grote koets, waarin voorname Romeinse vrouwen werden vervoerd. Er zaten openingen in de zijkanten en er lagen kussens op de vloer. Volgens de Romeinse wet mocht het pilentum alleen bij religieuze feesten worden gebruikt.

Ook de politie van Pompeï is blij: zij meent de rovers die de tunnels hebben geboord, te hebben gearresteerd.