Hoe groot was Rome?

In zijn glorietijd was Romeinse Rijk gigantisch – maar hoe groot was het eigenlijk?

Uit opgravingen blijkt dat een van de machtigste rijken ter wereld, het Romeinse Rijk, in de 8e eeuw v.Chr. gesticht werd als een bescheiden handelsstadje aan de oever van de rivier de Tiber.

Binnen 1200 jaar groeide dit plaatsje uit tot de grootste stad ter wereld, Rome – de hoofdstad van een machtig rijk, dat zich uitstrekte over enorme gebieden in Europa, Afrika en Azië.

Veroveringstochten waren essentieel

De nieuwe territoria werden buitgemaakt tijdens een lange reeks geslaagde veroveringstochten.

Een goed functionerend bestuur en een uitstekende infrastructuur droegen bij aan het succes.

Op zijn hoogtepunt, in de 1e eeuw n.Chr., hadden de Romeinse legerleiders een rijk met tussen de 50 en 90 miljoen inwoners veroverd.

Dit komt neer op zo’n 20 procent van de wereldbevolking.

Zo werd Rome een supermacht

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi

Scipio Africanus 236-183 v.Chr.

De Romeinen hebben het Italiaans Schiereiland al onderworpen als Scipio de Carthagers verslaat in de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.). Nu is Rome oppermachtig in het Middellandse Zeegebied en is Noord-Afrika aan de beurt.

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi

Julius Caesar 100-44 v.Chr.

Na een grootschalige veldtocht verslaat Julius Caesar de Germanen in het noorden en lijft hij Gallië, het huidige Frankrijk, in. Het Romeinse Rijk strekt zich nu uit tot het Kanaal en de Rijn.

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi

Trajanus 53-117 n.Chr.

Als laatste grote veroveraar breidt keizer Trajanus het rijk uit in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Onder hem beslaat het Romeinse Rijk maar liefst 5 miljoen km² – een grondgebied dat vandaag de dag 48 verschillende landen omvat.