Consorcio Ciudad Monumental de Mérida

Grote Romeinse kluis opgegraven

De Spaanse villa Casa del Mitreo is een archeologische goudmijn uit de Romeinse tijd. De opgravingen duren al 55 jaar, maar nog steeds worden er mooie vondsten gedaan. Zoals een kluis.

Spaanse archeologen hebben een 1,5 bij 3 meter grote kluis uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk opgegraven. Hij lag in de ruïne van de luxe villa Casa del Mitreo in de stad Emerita Augusta (het huidige Mérida in Zuidwest-Spanje).

De kluis – een zogeheten arca ferrata – is behoorlijk zeldzaam: er zijn er nog maar vier van. In de 4e eeuw ging Casa del Mitreo in vlammen op, en daarbij werd de kamer waar de kluis stond zwaar getroffen.

‘De kluis is in slechte staat, doordat het huis tijdens de brand is ingestort en de kluis werd verpletterd. We hebben alleen nog het verkoolde houten raamwerk, de bronzen bekleding en enkele decoraties op de buitenkant,’ zegt archeoloog Ana María Bejarano Osorio, die deelnam aan de opgraving.

Osorio’s team van deskundigen hoopt de stukken te kunnen samenvoegen tot een even fraai geheel als de arca ferrata die in het museum van Zaragoza staat.

Romeinse kluizen werden rijkelijk versierd. Dit kleine exemplaar van 89 x 95 cm staat nu in het museum van de Spaanse plaats Zaragoza.

© Museo de Zaragoza. NIG 50112. Picture: José Garrido Lapeña

Villa was gigantisch

Hoewel er in 1966 al is begonnen met de opgraving van Casa del Mitreo, zijn de archeologen nog lang niet klaar. Dat komt door geldgebrek, maar ook doordat de villa maar liefst 3386 vierkante meter groot is.

De eigenaar was een succesvolle Romein, waarschijnlijk een koopman, die zijn huis met indrukwekkende mozaïeken en beelden versierde. De grote kluis stond in de kamer waar hij voorname gasten ontving.