Grootste Romeinse gladiatorschool herrijst

Een beroemde gladiatorschool wordt nu herbouwd. Koeweit heeft aangeboden om de tunnel te financieren die de school met het Colosseum verbindt, en nu is Rome op zoek naar geld om het trainingskamp van de gladiatoren in ere te herstellen.

Koeweit wil gladiatortunnel betalen

De gemeente Rome wil een deel van de stadsgeschiedenis in ere herstellen: een gladiatorschool en de tunnel die de school verbindt met het Colosseum, waar de bloedige gladiatorengevechten plaatsvonden. Er wordt nog naar geld gezocht om het hele project te kunnen betalen.

'We praten nu met Koeweit, een van de vele landen die belangstelling hebben getoond om in het culturele erfgoed van Rome te investeren,' zegt een woordvoerder van de gemeente in de Britse krant The Telegraph.

De regering van Koeweit wil de tunnel bekostigen, en nu is Rome op zoek naar geld om ook de gladiatorschool die aan het eind van de tunnel ligt te kunnen restaureren.

Gladiatorschool verkeert in slechte staat

De school heette Ludus Magnus en ligt tussen het Colosseum en twee drukke verkeerswegen. Deskundigen stelden onlangs in een rapport over het Romeinse culturele erfgoed dat het onbegrijpelijk is dat de Ludus Magnus er zo slecht aan toe is, gezien de duizenden bezoekers die de ruïne dagelijks trekt.

De resten van de Ludus Magnus zijn nu alleen van boven te zien.

'Jarenlang is het gebied rond de gladiatorschool vergeten en kon je er nauwelijks komen. We hopen dat we fikse verbeteringen kunnen doorvoeren en het hele gebied kunnen reconstrueren,' aldus de woordvoerder van de gemeente.

Ludus Magnus was trainingskamp voor gladiatoren

Ludus Magnus is de grootste gladiatorschool van Rome en was jarenlang de plaats waar kampvechters zich op de bloedige gevechten voorbereidden die ze in de arena moesten voeren. De school werd van 81 tot 96 n.Chr. gebouwd onder keizer Domitianus, en is later, van 98 tot 117, door keizer Trajanus verbouwd.

Het is niet de eerste keer dat de restauratie van Italiaans cultureel erfgoed gesponsord wordt. Op dit moment financiert het bedrijf Bulgari het herstel van de Spaanse Trappen, de schoenenfabrikant Tod's betaalt een deel van de restauratie van het Colosseum, en Fendi bekostigt de reparatie van de Trevifontein.