Grafsteen bevestigt dramatisch gladiatorengevecht in Pompeï

2000 jaar geleden ontwikkelde een legendarisch gladiatorengevecht in Pompeï zich zo dramatisch dat keizer Nero de stad verbood om nog gladiatorshows te houden. Dat bevestigt de vondst van de langste grafinscriptie ter wereld.

De Romeinse historicus Tacitus berichtte al over een catastrofaal gladiatorengevecht in Pompeï. De vondst van het lange grafschrift bevestigt zijn verhaal.

© Special Superintendency for the Archaeological Heritage of Naples and Pompeii

2000 jaar geleden liep een gladiatorengevecht in Pompeï zodanig uit de hand dat keizer Nero zich ermee bemoeide.

Nu is de dramatische gebeurtenis weer het gesprek van de dag na de vondst van een grafsteen waarop de gebeurtenis wordt beschreven.

De grafsteen werd gevonden bij een van de poorten van Pompeï, en de inscriptie gaat met zijn vier meter lengte meteen de geschiedenis in als het langste grafschrift ter wereld.

Zeven verhalen

Het is niet bekend wie de persoon die onder de lange inscriptie werd begraven, was of hoe hij heette.

Het grafschrift bevat echter zeven verhalen over de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van de overledene, zoals zijn benoeming tot rechter, zijn bruiloft en het veelbesproken gladiatorengevecht.

En dat laatste verhaal baart opzien, want tot nog toe was de Romeinse historicus Tacitus de enige die dit gevecht had beschreven.

De grafsteen telt in totaal zeven verhalen.

© Special Superintendency for the Archaeological Heritage of Naples and Pompeii

Catastrofaal gladiatorengevecht

‘We hebben zeer belangrijke dingen geleerd over [...] een gebeurtenis die in 59 n.Chr. in Pompeï plaatsvond en waarbij er tijdens een gladiatorshow een gevecht uitbrak dat zich ontwikkelde tot een veldslag,’ aldus archeoloog en algemeen directeur van Pompeï Massimo Osanna in een persbericht.

Het gevecht was zo hevig dat keizer Nero Pompeï voor 10 jaar een verbod op gladiatorengevechten oplegde.

Welke rol de overledene speelde bij de gebeurtenissen, is nog niet bekend. Maar de archeologen gaan ervan uit dat ze hebben geleid tot zijn dood.