Dit blijkt uit een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity. De onderzoekers beschrijven ook hoe volgens hen de kampen werden gebouwd tijdens de Romeinse verovering van het Nabatese rijk, een beschaving met Petra in Jordanië als middelpunt.
De wetenschappers vermoeden dat de kampen de basis vormden voor een verrassingsaanval op de Nabateeërs begin 2e eeuw, na de dood van hun laatste koning, Rabel II, in 106 n.Chr.
Dr. Michael Fradley, die het onderzoek leidde – en de eerste was die de kampen op Google Earth spotte – is er ‘bijna zeker’ van dat de kampen terug te voeren zijn tot het Romeinse leger, dat ze waarschijnlijk gebruikte als tijdelijke verdedigende stellingen tijdens de militaire campagnes.
Hij wijst ook op de bijzondere ligging van de kampen:
‘Ze bevonden zich langs een perifere karavaanroute die Bayir (in Jordanië, red.) met Dûmat al-Jandal (in Saoedi-Arabië, red.) verbindt. Dit wijst op een strategie om de drukkere route door Wadi Sirhan te omzeilen, wat een verrassingselement aan de aanval toevoegde,’ zegt hij.
‘Het is ongelooflijk dat we dit moment in de tijd zich op landschapsniveau kunnen zien voltrekken,’ aldus Fradley. Hij doelt op het feit dat de kampen waarschijnlijk maar heel kort in gebruik waren, wellicht slechts een paar dagen of weken.
Hij krijgt bijval van professor Andrew Wilson, co-auteur van het artikel, die stelt dat de locatie van de kampen – indien correct gedateerd – erop kan wijzen dat de Romeinse annexatie van het Nabatese rijk ‘geen eenvoudige zaak was, en dat Rome snel handelde om het koninkrijk veilig te stellen.’
De volgende stap voor archeologen is het uitvoeren van fysiek onderzoek ter plaatse.