Geheim wapen van Romeinen zaaide angst
De Romeinen boorden gaten in stenen die te klein waren voor de katapult, en gebruikten die voor psychologische oorlogvoering.

De stenen wegen zo’n 30 gram en zien er niet indrukwekkend uit. Maar als ze door de lucht vliegen, klinken ze als een zwerm boze bijen en kunnen ze een heel leger angst aanjagen.
Tegenwoordig worden stenen met gaten erin in sommige culturen als geluksbrengers gezien. Maar daar zullen de inwoners van Burnswark Hill in het zuidoosten van Schotland in de 2e eeuw n.Chr. waarschijnlijk heel anders over hebben gedacht.
1800 jaar geleden werden zij namelijk aangevallen door de Romeinen, die stenen met gaten erin als wapen inzetten.
Terreurwapen was extraatje
Het Romeinse leger gebruikte vaak katapulten, waarmee met wel 160 km/h stenen en kogels op de vijand werden afgevuurd. Met die snelheid konden de grootste stenen een volwassen man onthoofden.
De uitgeboorde stenen leverden echter nieuwe mogelijkheden op, aldus John Reid. Hij is opgravingsleider in Burnswark Hill, waar recent een grote stapel van zulke stenen is gevonden.
Stenen waarin een gat was geboord, maakten een scherp, fluitend geluid als ze door de lucht vlogen – als van een boze wesp.
‘Opeens werden de Schotten niet alleen aangevallen met dodelijke stenen, maar maakten die stenen ook een geluid dat zo angstaanjagend was dat ze ervoor wegdoken,’ zegt John Reid, die de steentjes een ‘terreurwapen’ noemt.
Psychologische tactiek
Het Schotse landschap kan erg onherbergzaam zijn, met vooral in de bergen grote afgelegen gebieden. Toen de Romeinen in het begin van de 2e eeuw Schotland wilden veroveren, konden ze daar moeilijk aanvallen met de gewone wapens waarover ze beschikten.
Ze hadden daarom een tactiek nodig die hun psychologisch overwicht gaf over de vijand. Met de fluitende stenen boezemden ze de Schotten angst in en konden ze hen makkelijker aanvallen.