Gegraveerde edelsteen gevonden in verdronken Romeins vissersdorp

De zeer zeldzame vondst maakt ook duidelijk waarom zelfs de Romeinse elite een klein vissersdorp nabij Venetië bezocht.

Agaat edelsteen op de zeebodem

Welke mythologische figuur er op de steen staat, moet nog worden vastgesteld. Maar er was veel kunde voor nodig om zoiets in agaatsteen te graveren, en alleen de rijkste Romeinen konden zich zo’n sieraad veroorloven.

© Ca’ Foscari University of Venice

Op de bodem van de lagune van Venetië hebben archeologen van de Ca’ Foscari University een spectaculaire ontdekking gedaan.

In de ruïnes van het 1900 jaar oude, overstroomde Romeinse vissersdorp Lio Piccolo vonden ze een kleine, ovaalvormige agaatsteen.

En wat uniek is, is dat er in de halfedelsteen een mythologische figuur is gegraveerd.

‘Dit is een extreem zeldzame vondst voor een lagune,’ zegt opgravingsleider Carlo Beltrame. In de oudheid was dit gebied net als nu populair bij vissers.

Maar de eigenaar van de prachtige steen was volgens de onderzoekers waarschijnlijk geen visser.

Alleen iemand uit de absolute top van de Romeinse samenleving kon zich zo’n mooi sieraad veroorloven.

Een maaltje oesters

Maar hoe kwam een sieraad van een rijke Romein in een klein vissersdorpje terecht? Daar hebben de archeologen mogelijk ook een antwoord op.

In Lio Piccolo zijn ook de resten gevonden van een groot bassin, dat lijkt te zijn gebruikt om levende oesters in te bewaren.

Toen een amateurarcheoloog in de jaren 1980 de overblijfselen van de tank vond, die prachtig versierd was met fresco’s en mozaïeken, dacht hij dat het om een villa ging.

Maar het lijkt erop dat het een plek is waar oesters werden gekweekt, verkocht en mogelijk geserveerd aan de elite van het Romeinse Rijk, schrijven de onderzoekers in een persbericht.

Of de steen is gebruikt om een feestelijke oestermaaltijd mee te betalen of dat de eigenaar hem gewoon verloren is, weten we niet.

Ovaalvormige agaatsteen met gravure

In de zeldzame agaatsteen is een onbekende mythologische figuur gegraveerd, die iets op zijn schouders lijkt te dragen.

© Ca’ Foscari University of Venice