Parco archeologico di Pompei

Geavanceerde Romeinse watertank schokt archeologen

De watertank raakte in 79 n.Chr. bij een vulkaanuitbarsting bedolven, maar lijkt wel een moderne waterleidinginstallatie. Alleen dan van lood.

Bij opgravingen stuiten archeologen vaak op waterleidingen. Maar het gebeurt zelden dat zo’n waterleiding bijna 2000 jaar oud is en in perfecte staat verkeert.

In het Romeinse plaatsje Stabiae aan de Golf van Napels is zo’n waterleidinginstallatie uit het Romeinse Rijk gevonden. Stabiae werd net als Pompeï en Herculaneum bedolven onder de as van de enorme uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.Chr.

Die gloeiend hete as werd uiteindelijk een keiharde massa, die de ruïnes al bijna 1944 jaar beschermt.

In een van de villa’s in Stabiae, Villa Arianna, is een loden reservoir aangetroffen waaruit water uit de lokale watervoorziening werd opgevangen. Vanuit de tank ging het water naar de vele kamers van het huis.

Villa Arianna was een typische Romeinse luxevilla, die kort voor het begin van onze jaartelling werd gebouwd. Hij mat 2500 m2.

© Jo Caren Majer

De tank was zelfs voorzien van stopkranen, vergelijkbaar met die van nu.

‘Een tank als deze, met stopkranen, is haast modern te noemen,’ zegt Gabriel Zuchtriegel van het Archaeological Park of Pompeii.

Rijke Romeinen leefden in weelde

In Stabiae, 7 kilometer ten zuiden van Pompeï, hadden de rijke Romeinen hun vakantiehuizen, waar ze naartoe gingen als Rome in de zomer zuchtte onder de hitte.

Hoewel de eigenaar het huis maar een deel van het jaar gebruikte, werd er nergens op bezuinigd. Ook niet als het ging om de watervoorziening.