Galerij: De imposantste bruggen van het Romeinse Rijk

2000 jaar geleden bouwden de Romeinen overal in hun rijk enorme stenen bruggen. Veel van deze torenhoge, lange, brede en massieve bruggen bestaan nog steeds. Bekijk de indrukwekkende Romeinse bruggen in deze fotoserie.

23 april 2015 door Marianne Dalsgaard

1000 bruggen verbonden het Romeinse Rijk

De Romeinen bouwden ruim 1000 bruggen, die overal in hun rijk stonden. De houten bruggen zijn allang vergaan, maar veel stenen bruggen staan nog steeds overeind. Een aantal wordt zelfs nog steeds gebruikt door voetgangers of autoverkeer.

Dankzij de uitvinding van Romeins beton, met onder andere vulkanische as, konden de Romeinen bouwen zonder water. Ook beheersten ze allerlei bouwtechnieken, waardoor ze meesters waren in bruggen bouwen.

Caesars oorlogsbruggen

Naast verkeersbruggen bouwden de Romeinen ook waterbruggen ofwel aquaducten. Het water werd over grote afstanden vervoerd, bijvoorbeeld van een bron aan de ene kant van een ravijn naar een dorp aan de andere kant.

De bruggen van het Romeinse Rijk waren echte kunststukjes, die een sieraad vormden in het landschap. Maar ze hielpen ook alle gebieden van het grote rijk met elkaar te verbinden.

Daarnaast maakten bruggen deel uit van de oorlogsstrategie. In het onderstaande artikel kun je lezen hoe Caesar zijn vijanden overrompelde en tartte door razendsnel houten bruggen uit de grond te stampen.

Let op: Om het artikel te kunnen downloaden, heb je een profiel nodig op onze website. Het aanmaken van een profiel is gratis en duurt niet lang. Als je op de downloadknop klikt, kun je een profiel aanmaken.

Oudste nog gebruikte brug
Oudste nog gebruikte brug

De Pons Fabricius in Rome, Italië is gebouwd in 62 v.Chr. Daarmee is dit de oudste Romeinse brug die nog steeds wordt gebruikt en in originele staat is.

Brug met grootste draagvermogen
Brug met grootste draagvermogen

De Brug van Alcántara in Spanje kan een gewicht van 52 ton dragen. Tegenwoordig loopt er een tweebaans weg voor auto's overheen.

Breedste brug
Breedste brug

De Pergamon-brug in Turkije is 193 meter breed. Hij werd gebouwd onder keizer Hadrianus (regeerperiode 117-138 n.Chr.) en is nu bebouwd.

Hoogste viaduct
Hoogste viaduct

De Ponte d'Augusto over de rivier de Nera in Italië is 30 meter hoog. Oorspronkelijk was de brug 160 meter lang en had hij vier bogen, maar daarvan is er nog maar één over.

Hoogste brug over dal
Hoogste brug over dal

De Pont d'Aël in Italië is een 66 meter hoog aquaduct, dat in de Romeinse tijd water over een dal vervoerde om akkers te bevloeien. Nu loopt er een wandelroute over de brug.

Hoogste brug over water
Hoogste brug over water

De 48,8 meter hoge Pont du Gard in Zuid-Frankrijk is het beroemdste aquaduct van de Romeinen.

Grootste spanwijdte
Grootste spanwijdte

De houten Brug van Trajanus over de Donau zou tussen zijn 20 bogen een spanwijdte van 50 meter hebben gehad.

Bekijk ook ...