Kayseri Municipality
Mozaïek, Anatolië, İncesu

Enorm Romeins mozaïek van 600 m2 blootgelegd in Turkije

Mozaïeken uit de Romeinse tijd zijn bepaald niet zeldzaam in het Turkse Anatolië. Maar bij de opgraving van een prachtige villa in de stad İncesu werd een wel heel bijzondere gevonden.

Archeologen waren al enthousiast toen ze bij de opgraving van een Romeinse villa in de Turkse stad İncesu in Anatolië op een aantal uitzonderlijk goed bewaarde mozaïeken stuitten.

Maar pas nu, na drie jaar graafwerk, wordt de volledige omvang duidelijk van wat ze hebben ontdekt. De mozaïeken blijken een veel groter gebied te beslaan dan gedacht.

In plaats van de eerdere schatting van 300 m2 beslaat het mozaïek maar liefst 600 m2. Daarmee is het het grootste mozaïek dat ooit in Centraal-Anatolië is gevonden.

De onderzoekers vermoeden dat de villa in de 4e eeuw is gebouwd, toen Anatolië onder Romeinse heerschappij stond.

Het gebouw is sowieso indrukwekkend.

‘Het heeft 33 kamers en spreidt zich uit over een zeer groot gebied. De woning is ook van een type dat duidt op een hoge status,’ zegt Can Erpek, opgravingsleider en archeoloog aan de Turkse Nevşehir Hacı Bektaş Veli Universiteit.

Het meest opvallend is echter het enorme vloeroppervlak, bedekt met mozaïeken met verschillende patronen en geometrische vormen.

‘Cappadocië en Centraal-Anatolië hebben een rijke traditie op het gebied van mozaïeken. Toch hebben we nog nooit zo’n groot mozaïek in een woning gezien,’ aldus Erpek.

Mozaïek, Anatolië, İncesu

‘Dit gebouw werd opgericht in opdracht van Hyacinthus,’ vermeldt een Latijnse inscriptie op een centrale plek.

© Kayseri Municipality

Opdrachtgever diende waarschijnlijk het Romeinse Rijk

De archeologen weten niet van wie de prachtige villa was. Maar een Latijnse inscriptie noemt ene Hyacinthus als de opdrachtgever.

Hyacinthus komt niet voor in boeken of andere inscripties.

Maar omdat de tekst naar hem verwijst met de adellijke titel comes, graaf, nemen de archeologen aan dat de degene die het huis liet bouwen een vooraanstaande positie had en dat de woning een belangrijke rol speelde in de lokale gemeenschap.

‘Als we alle gegevens hebben geanalyseerd, kunnen we met grotere zekerheid vaststellen of de bewoner van het huis een belangrijke persoon was die het Romeinse Rijk diende,’ zeggen de archeologen.

De opgravingen gaan volgend jaar verder, volgens een persbericht van de gemeente Kayseri.

Mozaïek, Anatolië, İncesu

De opgraving van de villa en het landgoed eromheen strekt zich uit over 4 km2.

© Kayseri Municipality