Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Diefstal van Romeinse vondst schokt Groot-Brittannië

Britse archeologen praatten hun mond voorbij, met grote gevolgen. Dieven plunderden met behulp van metaaldetectoren een van de belangrijkste Romeinse archeologische sites van Engeland.

ITV News

De vreugde was groot toen Britse archeologen bekendmaakten dat ze in de plaats Scarborough de belangrijkste Romeinse vondst in Groot-Brittannië in jaren hadden gedaan: de ruïne van een grote villa.

De Romeinse villa had een eigen badhuis en talrijke bijgebouwen en besloeg ruim twee tennisbanen. En de architectuur week af van alle andere Romeinse huizen die in Groot-Brittannië en de rest van Europa zijn gevonden.

Maar de jubelstemming van de archeologen sloeg snel om in ontzetting. In de nacht nadat het nieuws bekend was gemaakt, braken onbekende criminelen in op de opgravingslocatie.

Romeinse villa

De Romeinse villa beslaat ruim twee tennisbanen en is gecentreerd rond een groot, cirkelvormig gebouw.

© MAP Archaeological Practice

Plunderingen verwoesten cultureel erfgoed

Met behulp van metaaldetectors kamden ze grote delen van de villa hardhandig uit. Wat ze precies hebben meegenomen, is nog niet duidelijk, maar ze hebben diverse ruïnes beschadigd, aldus de lokale politie. Ze noemt de daders ‘vandalen’ – verwijzend naar de Vandalen die in 455 n.Chr. Rome plunderden. Voorlopig heeft de politie nog geen concrete aanwijzingen in de zaak.

Scarborough in Engeland

In de 4e en 5e eeuw n.Chr. stond er een klein Romeins fort aan de kust bij Scarborough. Niet ver daarvandaan is de villa ontdekt.

© Shutterstock, Historia

‘Helaas kan erfgoedcriminaliteit grote schade toebrengen aan plekken van historisch belang. De kosten van dit soort plunderingen voor de samenleving zijn immens; artefacten kunnen voor toekomstige generaties verloren gaan,’ zegt een woordvoerder van de politie van North Yorkshire.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg