Jean-Léon Gérôme, Phoenix Art Museum

De Romeinen aten gezonde snacks in het Colosseum

Archeologen doorploegden een 70 meter dikke laag afval in het riool van het Colosseum, met als doel te ontdekken hoe de stadionkost er 2000 jaar geleden uitzag.

Een groep archeologen heeft zich dapper door 70 meter opgehoopt afval onder het Colosseum in Rome gewerkt. De afvalberg komt nog uit de tijd waarin het Colosseum werd gebruikt voor bloedige gladiatorengevechten.

De archeologen vonden onder meer zaadjes van kersen, vijgen, druiven, perziken en meloenen. Dat wijst erop dat de Romeinen graag gezond snackten tijdens hun macabere uitje.

Naast zaden en pitten vonden de archeologen ook verschillende munten die pechvogels daar waren verloren. Op basis daarvan kon het voedselafval worden gedateerd op ongeveer 171 n.Chr.

Maar het riool bevatte ook duisterdere herinneringen aan de bloedige Colosseumtijden.

Het vuile en vermoeiende werk in de riolering van het Colosseum leverde de archeologen veel interessante vondsten op.

© Parco archeologico del Colosseo

Lijken in het riool

De archeologen vonden naast etensresten ook resten van dieren in het riool onder de doodsarena.

‘We vonden veel botten van honden die op moderne teckels lijken,’ vertelt Alfonsina Russo, directeur van het Colosseum.

De honden moesten het publiek waarschijnlijk entertainen in de wachttijd tussen de gladiatorengevechten en executies van criminelen met wilde dieren.

Een gruwelijkere verklaring zou kunnen zijn dat ze werden gebruikt in dierengevechten, waarbij de kleine honden tegen een beer moesten vechten. In het riool zaten naast botten van leeuwen en luipaarden ook berenbotten.