Shutterstock
Kort over Romerriget (117 e.Kr.).

De beste artikelen van HISTORIA over het Romeinse Rijk

Romeinse keizers, veroveringen, bouwwerken en nog veel meer: HISTORIA heeft alles uit de Romeinse wereld weleens de revue laten passeren. Hier vind je links naar onze vele artikelen over het Romeinse Rijk.

Zoek het Romeinse onderwerp dat je het meest interesseert, en duik in de vele verhalen over het Romeinse Rijk op historianet.nl.

Hier vind je links naar de slavenopstand van Spartacus, Romeinse seksvakanties, de ondergang van Pompeï, krankzinnige keizers en andere verrassende verhalen uit alle hoeken van het enorme Romeinse Rijk.

De Romeinse keizers

Ontdek onze fascinerende verhalen over de vele machtige keizers uit de Romeinse geschiedenis. Je vindt hier portretten van de meest bekwame en de meest krankzinnige Romeinse keizers.

De Romeinse republiek

De weg van republiek naar keizerrijk zat vol hindernissen. Hier vind je uitgebreide verhalen over enkele van de belangrijkste spelers in de machtsstrijd die ertoe leidde dat Rome een keizerrijk werd.

De Romeinse veroveringen

De Romeinen begonnen aan hun veroveringen als defensieve strategie, maar ze konden er geen genoeg van krijgen, en uiteindelijk hadden ze een enorm rijk, dat steeds meer soldaten nodig had.

Het Romeinse leger

Het Romeinse Rijk kon zo groot worden dankzij een efficiënt militair apparaat en de ontwikkeling van nieuwe en oude wapentypen.

Het dagelijks leven in Rome

We weten veel over het dagelijks leven in het Romeinse Rijk. Er zijn talloze schriftelijke bronnen, en ook archeologisch onderzoek heeft veel kennis opgeleverd over het gewone leven in Rome.

Duik in onze vele verhalen over de alledaagse en minder alledaagse beslommeringen van de Romeinen.

Romeinse architectuur, luxe en wetenschap

De Romeinen zetten enkele van de meest indrukwekkende bouwwerken uit de geschiedenis neer. Hun luxe levensstijl vereiste de aanvoer van materialen uit de hele bekende wereld. Dit zijn onze verhalen over de Romeinse architectuur en wetenschap.

Pompeï

Pompeï is een luilekkerland voor archeologen. De stad heeft een schat aan informatie over het leven in de steden buiten Rome opgeleverd. Daarom besteden we er ook veel aandacht aan.