In 2020 ontdekten Italiaanse maritiem archeologen een ongelooflijk goed bewaard Romeins koopvaardijschip uit de 3e eeuw n.Chr.
Het lag op slechts 2 meter diepte, 91 meter voor de kust van Sicilië, en was in zo’n goede staat dat de hele romp in één keer kon worden geborgen.
Voor de indrukwekkende berging werd een metalen kooi rond de vondst gebouwd, afgesloten met netten en dekzeilen.
Met behulp van drijvers werd het schip vervolgens heel voorzichtig opgetild en door schepen naar een haven 32 kilometer verderop gesleept, waar het in een grote zoetwatertank is geplaatst. Zo kon het vaartuig per vrachtwagen naar het Museo Archeologico Baglio Anselmi in de stad Marsala worden vervoerd.
Hier ondergaat het schip een langdurig ontziltingsproces en wordt het hout gestabiliseerd voordat het vaartuig naar het laboratorium van het museum gaat voor restauratie.
Fantastische voorwerpen
Het schip kreeg de naam Marausa 2, naar een soortgelijk schip dat in 1999 op een steenworp afstand werd gevonden. Maar dit ‘nieuwe’ vaartuig is nog beter bewaard gebleven.
Voordat het werd geborgen, hebben archeologen alle lading verwijderd en het schip met verschillende methoden schoongemaakt. In het vaartuig werden veel amforen aangetroffen, en volgens het persbericht zijn ook andere voorwerpen van zo’n hoge kwaliteit dat ze wereldwijd uniek zijn. Wat voor voorwerpen dit zijn, houden de archeologen voorlopig geheim.
De restauratie zal jaren in beslag nemen. Maar bezoekers van het museum kunnen het hele proces volgen.
Wanneer de restauratie uiteindelijk klaar is, is het de bedoeling dat het schip zijn eigen museumruimte krijgt, waar het van dichtbij kan worden bekeken, samen met alle lading.
Kijk hoeveel van de houten structuur van het schip meer dan 1800 jaar op de zeebodem heeft overleefd.