Colosseum in cijfers

In het centrum van het oude Rome lag een enorm amfitheater, het Colosseum. 50.000 enthousiaste toeschouwers konden hier exotische roofdieren, veroordeelde misdadigers en onverschrokken gladiatoren zien optreden in de arena des doods.

Een aardbeving legde het Colosseum in Rome in puin.

Tijdens een zware aardbeving in 1349 stortte een groot deel van de zuidelijke gevel van het amfitheater in. Niet alleen het Colosseum moest het ontgelden: 'veel oude gebouwen, verwaarloosd door de burgers en bewonderd door reizigers vervielen tot puin', schreef de Italiaanse dichter Francesco Petrarca. Niemand wilde de arena herstellen, en de stenen werden gebruikt om de stad weer op te bouwen na de natuurramp.

11o.ooo kalksteen vormde de dragende constructie van het gebouw. De steenblokken zaten met 300 ton ijzeren klampen aan elkaar. Om de klampen vast te zetten en roesten te voorkomen, werd vloeibaar lood over de verbindingen gegoten.

Tijdens de vele eeuwen dat het Colosseum niet gebruikt werd, hadden allerlei planten er vrij spel. Wortels van onder meer de kappertjesplant richtten veel schade aan het oude metselwerk aan. In totaal vonden botanici ruim 300 soorten planten in het theater.

443 jaarwas het Colosseum de arena van Rome. Keizer Vespasianus gaf de opdracht tot de bouw, en in het jaar 80 was het klaar. In 523 ging het voor langere tijd op slot, maar toen was het al over zijn hoogtepunt heen. Vele christenen waren in de ‘tempel der demonen’ aan hun eind gekomen, en toen hun religie de overhand had, stopte het bloedvergieten. Vanaf 438 vonden er alleen nog gevechten met dieren plaats, en uiteindelijk sloot het Colosseum zijn deuren helemaal. Historici denken dat er in de loop der jaren misschien wel 500.000 mensen omkwamen in de arena.

Download PDF-artikel

Lees meer om het enorme Colosseum in het artikel Colosseum in cijfers
(Let op: je moet geregistreerd zijn als gebruiker. Registratie is gratis en kost niet veel tijd.)

[protected_file]