Carrièregids: Caesars 9 adviezen om de top te bereiken
De weg naar de top was zwaar voor Julius Caesar. Dankzij een ijzeren wil, een voorliefde voor opscheppen en een exotische koningin schopte hij het van militair tot dictator. Dit zijn de beste tips van de Romeinse generaal om naar de bovenste sport van de carrièreladder te klimmen.

Caesars tip voor jou: Ben je niet de erfgenaam van de directeur van een groot bedrijf, zoek dan een rolmodel om van te leren.
Bazuin rond hoe goed je bent
Caesar stak er veel energie in om zichzelf neer te zetten als een succesvolle, zegerijke veldheer.
Zijn memorabele commentaar nadat hij in 47 v.Chr. het leger van Pharnaces II van Pontus had verslagen bij de Slag om Zela, laat duidelijk zien hoe goed Caesar zichzelf kon verkopen.
Volgens de Griekse historicus Appianus schreef Caesar een brief aan de Romeinse Senaat met de woorden ‘Veni, vidi, vici’ (ik kwam, ik zag, ik overwon). Zo wilde hij zijn vijanden in Rome duidelijk maken dat hij op het slagveld onovertroffen was.
Caesar liet zich ook graag huldigen met grote optochten. Dat bleek datzelfde jaar na zijn zege bij Alexandrië in Egypte.
Cleopatra en hij voeren met 400 schepen in processie over de Nijl om de triomf te vieren.
Caesar ging tekeer op het slagveld
Met name drie grote veldslagen waren bepalend voor de politieke carrière van de veldheer:
Slag bij Alesia Door zijn zege op de Gallische stammen kon Caesar in 52 v.Chr. heel Gallië veroveren en verschoof de grens van de Romeinse Republiek tot boven de Rijn.
Slag bij Thapsus In 46 v.Chr. won Caesar tijdens de burgeroorlog, die duurde van 49 tot 45 v.Chr., een beslissende slag in Tunesië. Daarmee kwam hij een grote stap dichter bij de alleenheerschappij in Rome.
Slag bij Munda Slechts een jaar later boekte de generaal de belangrijkste militaire zege in zijn carrière. Hij won in Spanje de laatste slag van de burgeroorlog en werd hierna dictator in Rome.
Caesars tip voor jou: Vertel je baas en je collega’s over je successen op het werk, dan respecteren ze je meer.