The Vindolanda Trust

Britten vinden 1700 jaar oude Romeinse wraakactie

Romeinen dreven graag de spot met iemand als ze boos waren. En een legionair ging nog net een stapje verder. Hij vereeuwigde zijn wraakactie heel effectief.

Het fort Vindolanda ligt een paar kilometer ten zuiden van de Muur van Hadrianus tussen Engeland en Schotland. Archeologen zijn al jaren bezig met opgravingen, maar het was een vrijwilliger die onlangs iets bijzonders vond:

‘Ik was al de hele week stenen aan het opruimen, en eerlijk gezegd stond deze grote steen al die tijd al in de weg. Ik was dan ook blij toen ik hoorde dat ik hem weg mocht halen. Toen ik hem omkeerde, was ik verbluft. Ik zag duidelijke letters’, vertelt Dylan Herbert.

Toen alle modder van de steen was geveegd, kwam het gebeitelde ‘SECVNDINVS CACOR’ tevoorschijn. Dat betekent zoiets als ‘Secundinus de schijter’. En om er nog een schepje bovenop te doen, heeft de grappenmaker de steen verder versierd met een tekening van een penis.

Van 85 tot 370 n.Chr. beschermde het fort Vindolanda de route naar de Muur van Hadrianus, en hield het Schotse krijgers weg uit het Romeinse Britannia.

© Francis

Iedereen moest de haatmail zien

In de oudheid bespotten de Romeinen elkaar regelmatig met geverfde graffiti, maar het berichtje voor Secundinus is in de steen gebeiteld. De boze Romein zorgde ervoor dat zijn graffiti niet zomaar weer verwijderd zou kunnen worden.

‘De maker had waarschijnlijk flink ruzie gehad met Secundinus – en was blijkbaar moedig genoeg om zijn mening openlijk te verkondigen. Maar ik weet zeker dat Secundinus een stuk minder blij zal zijn geweest toen hij 1700 jaar geleden langs de steen liep,’ zegt dr. Andrew Birley, die de opgravingen in Vindolanda leidt.