The Vindolanda Trust
Vindolanda breve

Brieven van Romeinse gardeprefect vertaald

Een handvol brieven die zijn gevonden in het Romeinse fort Vindolanda in het noorden van Engeland geven een uniek kijkje in de dagelijkse problemen van een officier.

‘Je hebt de verkeerde sleutel meegestuurd met de kist. Deze is van de kleine opslag!’

Dat schreef de Romeinse gardeprefect Julius Verecundus 2000 jaar geleden boos in een brief aan zijn slaaf Audax.

Het bericht, waardoor bij Audax vast het klamme zweet zal zijn uitgebroken, werd in 2017 samen met 24 andere gevonden in het Romeinse fort Vindolanda in Noord-Engeland.

De brieven, die op dunne stukken hout zijn geschreven, zijn geconserveerd en onlangs vertaald.

Uniek kijkje in het leven in het fort

‘Deze correspondentie van en aan Verecundus geeft ons een ongekend kijkje in het dagelijks leven van een leidinggevende officier die in het noordelijkste deel van het Romeinse Rijk was gestationeerd,’ zegt archeoloog Andrew Birley tegen de krant The Chronicle.

De brieven zijn geschreven tussen 85 en 92 n.Chr., toen Julius Verecundus aan het hoofd stond van het zogeheten Cohort I Tungrorum, dat de grens met de Schotse stammen in het noorden moest bewaken.

Onderofficieren moeten worden gestraft

Maar de brieven laten zien dat er nog veel meer gebeurde dan barbaarse Schotten bestrijden. In een andere brief vragen twee van Verecundus’ soldaten hem of hij een vriend van hen wil ontlasten door hem ‘lichtere taken’ te geven.

Of de gardeprefect aan dat verzoek heeft voldaan, weten we niet. In een andere brief klaagt de officier Secundus tegen Verecundus over een onderofficier die last heeft van ‘kleine woede-uitbarstingen, die vragen om een berisping.’

De brieven gaan ook over nog kleinere problemen, zoals die van een officier die de gardeprefect schrijft over een mes dat door enkele soldaten is gestolen.

De vertaalde brieven worden vanaf het voorjaar van 2020 tentoongesteld in het Vindolanda-museum.