Oxford Archaeology
Nieuws Romeins ei opgegraven

Bijzondere vondst: 1700 jaar oud, intact ei

In een oude Romeinse wensput in Engeland hebben archeologen een 1700 jaar oud, intact ei gevonden. Het is slechts de tweede keer in de geschiedenis dat er een intact Romeins ei is opgedoken.

Een team Britse archeologen stond wel even te kijken toen ze tijdens een opgraving bij Aylesbury vier kippeneieren uit de Romeinse tijd in Engeland vonden.

Een van de eieren was al kapot, en twee andere barstten tijdens het opgraven. Ze gaven een ‘krachtige geur van rot ei’ af, aldus Edward Biddulph van Oxford Archaeology in Britse media.

Het vierde ei bleef echter heel. Daarmee is het het eerste intacte Romeinse ei dat ooit in Engeland is gevonden.

Ei lag in wensput

De vier eieren lagen volgens de wetenschappers in een soort wensput: een gat in de grond waar eind 3e eeuw vermoedelijk offers aan de goden in gegooid werden.

Naast de eieren vonden de archeologen in de put ook een groot aantal uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorwerpen van organisch materiaal, dat gewoonlijk wegrot.

Maar in de zuurstofvrije waterput hebben houten werktuigen, leren schoenen en een unieke gevlochten mand de tand des tijds doorstaan.

Mogelijk begrafenisoffer

Het indrukwekkendst is echter de vondst van het intacte ei. De Romeinen brachten eieren in verband met vruchtbaarheid en wedergeboorte. Ze werden ook geofferd aan de god Mercurius, die volgens de traditie de doden naar de onderwereld bracht.

Daarom denken de onderzoekers dat de vier eieren tijdens een begrafenis in de put gegooid zijn.

Slechts één keer eerder is een intact Romeins ei gevonden: in een kindergraf in Rome in 2010.