Stirling Council
Schotland archeologen

Belangrijkste weg in Schotse geschiedenis blootgelegd in achtertuin

Achter een oude herberg zijn delen van een Romeinse weg ontdekt die de geschiedenis van Schotland heeft bepaald. Vikingen, Willem de Veroveraar en William Wallace zijn allemaal over deze weg naar cruciale veldslagen gemarcheerd.

Een echtpaar dat in de 17e-eeuwse herberg The Old Cottage Inn woont, heeft wellicht de meest historische achtertuin van de oude Schotse hoofdstad Stirling.

Bij een opgraving in hun achtertuin bleek dat er een 2000 jaar oude weg over het terrein loopt.

De weg werd rond 50 n.Chr. aangelegd door de Romeinen en werd in 84 gebruikt door de Romeinse generaal Julius Agricola, die met zijn 30.000 legionairs de Schotse Hooglanden in trok om de Picten te verslaan – tevergeefs.

Volgens Romeinse bronnen vormde het leger een 16 kilometer lange colonne over de smalle weg.

Archeoloog Murray Cook, die de opgraving leidde, spreekt van ‘de belangrijkste weg in de geschiedenis van Schotland’.

In de loop der eeuwen hebben Romeinen, Vikingen, koningen en historische vrijheidsstrijders als William Wallace, Robert the Bruce (Robert I van Schotland) en Oliver Cromwell de weg gebruikt tijdens oorlogen en conflicten over vrijheid en grondgebied in Engeland en Schotland.

Hoewel de weg al jaren bekend is bij historici, is het nooit precies duidelijk geweest waar hij liep. We wisten alleen dat hij leidt naar Stirling Castle aan de rivier de Forth, de natuurlijke barrière voor de Schotse Hooglanden in het noorden.

Opgraving van stenen weg in grasveld

Op de bodem van de opgraving is de bestrating van de oude legerweg duidelijk te zien.

© Stirling Council

Gezin is blij met de vondst

Jennifer Ure, die met haar man en hun twee kinderen in de oude herberg woont, is erg enthousiast over de vondst:

‘Het is geweldig om te bedenken dat zowel Willem de Veroveraar als koning Hendrik VIII op de plek hebben gelopen die nu onze achtertuin is,’ zegt ze tegen STV News.

Murray Cook, die verantwoordelijk is voor de opgraving, is ook in zijn nopjes.

‘Om te lopen waar Robert the Bruce, de Romeinen, de Picten en de Vikingen hebben gelopen, is fantastisch,’ aldus de archeoloog.