University of Cádiz (UCA)

Archeologen vinden verdwenen Romeinse stad

Sinds de 16e eeuw zochten historici en archeologen vergeefs naar de stad Flavia Sabora. Nu hebben de Spanjaarden haar gevonden – zonder te graven.

In de 16e eeuw vond een Spaanse boer een bronzen plaquette die het verhaal vertelde van de Romeinse stad Sabora.

Volgens de oude inscripties waren twee Romeinen in 77 n.Chr. op audiëntie geweest bij keizer Vespasianus, die hun toestemming gaf hun stad te verplaatsen naar een gunstiger locatie.

De nieuwe stad kreeg de naam Flavia Sabora, maar eeuwenlang wist niemand waar die lag. Nu hebben archeologen haar gevonden onder een korenveld bij Málaga in het zuidoosten van Spanje.

Met behulp van georadar kunnen ze wegen zien die zijn aangelegd volgens het systeem dat in de Romeinse steden werd gebruikt.

Dankzij georadar zien de onderzoekers nu de pleinen en de lange rechte wegen van Flavia Sabora.

© University of Cádiz (UCA)

Flavia Sabora is heel bijzonder

Met behulp van georadar kunnen archeologen snel een overzicht krijgen van de oude stad zonder die bloot te hoeven leggen.

Spaanse deskundigen hopen echter binnen enkele jaren de graafmachines, schoppen en fijnere werktuigen tevoorschijn te kunnen halen, want Flavia Sabora is een bijzondere stad.

In slechts drie generaties raakte het water in het oude Flavia op en trok de bevolking weg. En dat is goed nieuws voor de archeologen van nu, legt Lázaro Lagóstena van de universiteit van Cádiz uit:

‘Het is een stad die in één fase is gebouwd, dus Flavia Sabora is ideaal om de stedenbouw van die periode te bestuderen.’