Museo Histórico Local de Nueva Carteya

Archeologen vinden grootste fallus van het Romeinse Rijk

Alle Romeinse steden waren bezaaid met fallussymbolen, maar toch sperden onderzoekers in Córdoba hun ogen open toen ze deze jongen vonden.

De Romeinen waren gek op fallussen. In het Romeinse Rijk droeg iedereen fallusamuletten om zijn hals. Voor legionairs brachten de amuletten geluk op het slagveld, terwijl ze burgers zouden beschermen tegen kwaad en ongeluk – zoals impotentie.

Maar fallussymbolen werden ook in gebouwen gebeiteld – van de provincies in Noord-Afrika tot de Muur van Hadrianus bij de Schotse grens. Er zijn dan ook talloze voorbeelden van penismagie gevonden, maar Spaanse archeologen groeven het grootste exemplaar ooit op.

Op een heuvel 50 kilometer ten zuiden van Córdoba in Zuid-Spanje bouwden de Romeinen 2200 jaar geleden een toren. De voet van de toren werd voorzien van een indrukwekkende fallus van bijna een halve meter lang.

De geluksbrenger was uitgehouwen in een grote kalksteen die een hoek vormde aan de voet van de toren.

Spaanse agenten van de Guardia Civil bewaken nu de Romeinse overblijfselen tot alle vondsten veilig gesteld zijn.

© Museo Histórico Local de Nueva Carteya

Souvenir uit de oorlog tegen Hannibal

De toren werd gebouwd tijdens de Tweede Punische Oorlog – net nadat de Romeinen in 206 v.Chr. Spanje hadden veroverd op Hannibal en de Carthagers.

Op het Iberisch schiereiland zaten ook Keltiberiërs: krijgshaftige Kelten. Als de toren een wachttoren was, was het fallussymbool misschien bedoeld om de wachters te beschermen tegen de Keltiberiërs terwijl de rest van het leger verder trok.

Archeologen hopen nu dat het fallussymbool en de Spaanse politie samen rovers op afstand houden tot de site volledig opgegraven is.

LEES OOK: Geschiedenis van de Kelten werd geschreven door hun vijanden