Dosseman & AA
Aizanoi, tempel van Zeus, Hadrianus

Archeologen vinden 2000 jaar oude Romeinse make-up

Romeinse vrouwen maakten zichzelf graag mooi – ook al keken geleerde mannen daarop neer. Dit wordt bevestigd door de ontdekking van een complete Romeinse winkel vol beautyproducten, waaronder gekleurde gebroken steentjes.

Romeinse vrouwen maakten zichzelf graag mooi – een beetje te graag, volgens geleerde mannen uit die tijd.

De mannen zagen het gebruik van cosmetica als een teken van immoraliteit. ‘Een vrouw koopt crèmes en parfums als ze ontrouw wil zijn,’ schreef de dichter Juvenalis afkeurend.

Maar die afkeuring weerhield vrouwen er niet van om blush en kleurrijke oogschaduw aan te schaffen.

De ontdekking van een 2000 jaar oude cosmeticawinkel – met inhoud en al – in de Romeinse stad Aizanoi in Turkije is daar een duidelijk bewijs van.

Naast parfumflesjes en sieraden hebben archeologen resten gevonden van make-up in tien kleuren, vooral rood- en rozetinten.

‘De grootste verrassing was dat we make-uppigmenten aantroffen die lijken op de pigmenten die vrouwen tegenwoordig gebruiken voor blush en oogschaduw,’ zegt Gökhan Coskun, hoofd van het archeologisch instituut van de Kütahya Dumlupınar University in Turkije.

Uit eerdere vondsten blijkt dat Romeinse vrouwen hun wangen kleurden met rode oker of cinnaber. Als oogschaduw gebruikten ze vermalen malachiet, een groen, koperachtig mineraal, of lapis lazuli, een natuurlijk ultramarijn.

De archeologen troffen in de winkel ook veel oesterschelpen aan, waarin de Romeinse vrouwen hun cosmeticaproducten bewaarden.

Aizanoi, het oude Rome, cosmetica

De kleur van de vondsten is goed bewaard, al zijn sommige pigmentstukjes maar een paar millimeter groot.

© AA

Aizanoi was bloeiende handelsstad

De stad Aizanoi behoorde oorspronkelijk tot het oude koninkrijk Frygië. In 133 v.Chr. werd het gebied onderdeel van de Romeinse provincie Asia.

Onder Romeinse heerschappij werd Aizanoi een welvarende stad met een bloeiend handelsleven. Daarnaast stond de stad bekend om zijn grote stadion en een tempel voor Zeus, die waarschijnlijk onder keizer Hadrianus werd gebouwd.

De cosmeticakraam bevond zich in een wijk met meerdere winkels, even ten oosten van de tempel voor Zeus.

In het gebied vinden sinds 1970 opgravingen plaats, en sinds 2011 onder Turkse leiding, aldus het nieuwsmedium Anadolu Agency.

Aizanoi, het oude Rome, cosmetica

Schelpen van o.a. oesters zagen er mooi uit en waren ideaal om make-up in te bewaren.

© AA