Archeologen maken 3D-model van villa in Pompeii

In 79 n.Chr. werd de Romeinse stad Pompeii getroffen door een gloeiend hete aswolk, die binnen luttele seconden alle inwoners doodde die niet waren gevlucht. Een van die inwoners was Marcus Mucretius, in wiens huis je nu virtueel kunt rondlopen.

House of Marcus Lucretius

Met een laserscanner en een drone is een 3D-model gemaakt van de Romeinse villa.

Tien jaar lang deden archeologen van de universiteit van Helsinki onderzoek naar de ruïne van de villa van de rijke Marcus Lucretius in Pompeii. Het huis werd bedolven onder tonnen as toen de Vesuvius in 79 uitbarstte. Uit het onderzoek blijkt dat Marcus Lucretius waarschijnlijk op goede voet stond met de Romeinse keizerlijke familie, en dat hij een van de rijkste inwoners van de stad was.

Historia nam een kijkje in de ruïnestad om de laatste ontdekkingen van de Finse archeologen te zien en de verhalen te horen over de laatste dagen van Marcus Lucretius. Tijdens het bezoek werd voor het eerst een op afstand bestuurbare minihelikopter gebruikt om de ruïnes te meten en te fotograferen. Op basis van deze gegevens werd een 3D-model gemaakt, waardoor we nu virtueel kunnen rondlopen in alle vertrekken van het huis van Lucretius.

Vanwege technische problemen met het model van het bedrijf LE34 kunnen we helaas niet het 3D-model laten zien dat aangekondigd wordt in Historia 5/2012.

Je kunt wel deze animatie van de villa van Marcus Lucretius bekijken. Hij is gemaakt door de archeologen van de universiteit van Helsinki, en is helaas grotendeels in het Fins.