Aartsvijand van Rome verborg schat in zee

Nabij Sicilië zijn in zee duizenden munten uit de 3e eeuw v.Chr. gevonden. De schat was mogelijk bedoeld voor een anti-Romeinse rebellenbeweging.

Coins from Karthage

De munten waren waarschijnlijk voor de oorlog van Carthago tegen Rome bedoeld.

Archeologen uit Italië hebben voor de kust van het eiland Pantelleria nabij Sicilië 3422 bronzen munten opgedoken. Ze dateren uit 264 tot 241 v.Chr., toen het Romeinse Rijk en het Noord-Afrikaanse Carthago de Eerste Punische Oorlog uitvochten.

Het eilandje Pantelleria, dat 60 kilometer van Tunesië ligt, werd in 255 v.Chr. veroverd door Rome, dat het een jaar later weer verloor. De munten zijn geslagen in Carthago en moesten waarschijnlijk in het conflict worden gebruikt.

Coins with goddess and horse

Op de ene kant van de munten staat een godin, en op de andere een paard.

Geld was wellicht bedoeld voor rebellen

De munten zijn allemaal gelijk, wat bij grote vondsten van munten zelden het geval is. Deskundigen denken daarom dat het geld uit de Carthaagse staatskas kwam en per schip op weg was naar anti-Romeinse rebellen op Sicilië. Er moet tijdens de reis echter iets mis zijn gegaan:

‘Ze verstopten de schat in ondiep water met het idee deze later weer op te halen’, aldus hoofdarcheoloog Leonardo Abelli.

De archeologen gaan de munten nog preciezer dateren.