2000 jaar oude Romeinse brieven gevonden in unieke staat

Privécorrespondentie, verjaardagsuitnodigingen en lijsten met bijnamen van de Romeinen voor de Engelse burgers geven archeologen een uniek inkijkje in de Romeinse tijd op de Britse Eilanden.

De met inkt geschreven tekst op de 2000 jaar oude stukken hout is nog steeds leesbaar.

© The Vindolanda Trust

Het lijkt ondenkbaar:

2000 jaar oude brieven, met inkt geschreven op flinterdunne stukken hout, die nog steeds te lezen zijn zonder behulp van geavanceerde technologie.

Toch is dat de situatie in het noordoosten van Engeland, waar archeologen bij het voormalige Romeinse fort Vindolanda een grote verzameling brieven hebben gevonden.

In unieke staat

De brieven zijn onder andere uitnodigingen voor verjaardagen en lijsten met bijnamen die de Romeinen aan de Engelse bevolking gaven.

Bijna 2000 jaar lagen de brieven in een laag organisch afval onder het fort. En daar is het volgens de onderzoekers aan te danken dat ze in zo’n unieke staat verkeren.

In de laag zit namelijk geen zuurstof, en dat anaerobe milieu is ongeschikt voor bacteriën die het dunne hout zouden kunnen afbreken.

Militair vroeg om verlof en bier

Sinds de jaren 1970 doen archeologen al onderzoek in Vindolanda, en er is één keer eerder een vergelijkbare verzameling brieven gevonden.

‘Maar ik had nooit verwacht dat we nog een keer zo’n spectaculaire vondst zouden doen,’ zegt opgravingsleider Andrew Birly.

In de nu gevonden brieven vraagt ene Masclus om commeatus, het Latijnse woord voor verlof.

Zijn naam kwam ook voor in de eerder gevonden brieven. In die brieven was hij elders gestationeerd en vroeg hij zijn bevelhebber of deze bier wilde sturen.

‘Als we geen bier krijgen, kan ik niet voor mijn mannen instaan,’ schreef hij.

De collectie brieven wordt nader bestudeerd, zodat we meer kunnen leren over de Romeinse aanwezigheid op de Britse Eilanden.