1900 jaar oude kazerne gevonden in Rome

Tijdens uitgravingen voor een nieuwe metrolijn onder Rome werd een kazerne uit het Romeinse Rijk ontdekt. Een van de barakken bestaat uit 39 kamers en is verbazingwekkend goed bewaard gebleven. Ook hebben archeologen een graf met 13 skeletten gevonden.

Romeinse barak

De barak bestaat uit kleine, maar rijkelijk gedecoreerde kamers, waarschijnlijk voor de lijfwacht van de keizer.

© AP

'Dit is een heel bijzondere vondst. Niet alleen omdat alles in zo'n goede staat is, maar ook omdat we hier in de buurt al eerder vier barakken hebben gevonden. We kunnen nu dus concluderen dat dit een soort militair stadsdeel was,' vertelt Rossella Rea, de Italiaanse minister van Cultuur, enthousiast.

De kazerne ligt 1 km ten zuidoosten van het Colosseum en bestaat uit 39 kamers van 4 x 4 meter die uitkomen op een 100 meter lange gang. De officierskamers zijn rijkelijk gedecoreerd met mozaïeken op de vloer en fresco's op de muren.

De barak was de verblijfplaats van de pretorianen van de keizer

Uit markeringen in de muurstenen blijkt dat het gebouw ergens tussen 123 en 136 n.Chr. is gebouwd, waarschijnlijk als verblijfplaats voor de lijfwacht van de keizer, de zogenoemde pretorianen. Het leger mocht namelijk de stad niet in – alleen de lijfwacht van de keizer mocht in de hoofdstad wonen en bewapend door de straten van Rome marcheren.

De 13 skeletten van volwassen mannen die archeologen in de barak hebben gevonden, zijn dus vermoedelijk pretorianen die in dienst van de keizer zijn gestorven.

Metropassagiers in Rome krijgen gratis toegang

Archeologen hebben al vastgesteld dat de kazerne niet verwijderd kan worden. Daarom wil het metrobedrijf het nieuwe station van Amba Aradam eromheen bouwen, zodat reizigers in de toekomst kunnen kijken naar de militaire barakken uit het verleden.