David Ryckaert III

Onderzoekers willen de geur van vroeger namaken

Waar roken Bijbelse wierook of de gevulde pauwen op het menu van Hendrik VIII naar? Experts weten binnenkort het antwoord.

Je hebt vast wel een idee hoe Londen in de 19e eeuw moet hebben geroken toen er allerlei uitwerpselen in de goot lagen. Om nog maar niet te spreken over de stank in de middeleeuwen. Maar hoe zou een Romeinse tempel hebben geroken?

Een groep biotechnologie-experts van het gerenommeerde Duitse Max Planck Instituut probeert het antwoord te vinden op zulke vragen.

De onderzoekers willen geuren namaken door archeologische vondsten te doorzoeken en moleculen daaruit te halen middels nieuwe, geavanceerde technieken.

De Duitsers gaan er vanuit dat ze met behulp van kennis uit biologisch plantenmateriaal, beschrijvingen en visuele reconstructies een heel eind kunnen komen.

Op dit overzicht is te zien hoe je de geuren van het verleden vindt: gedroogde vondsten, moleculen en DNA.

© Michelle O’Reilly

Oorlog voeren over wierook

In hun nieuwe studie benadrukken de onderzoekers dat het belang van geur niet onderschat moet worden. Door de geschiedenis heen is geur een belangrijke drijfveer geweest voor samenlevingen.

‘Het feit dat historische bronnen expedities, oorlogen en handelsroutes beschrijven met producten met sterke geuren als inzet – zoals wierook en specerijen – laat zien hoe belangrijk geur is geweest voor de mensheid,’ vertelt Barbara Huber, de hoofdauteur van de nieuwe studie.