Onbekende beschaving ontdekt in de Kaukasus

Archeologen hebben de resten ontdekt van ongeveer 200 huizen in de Kaukasus. De huizen zijn gebouwd door een onbekend volk dat 3300 jaar geleden uitstierf.

Op luchtfoto’s uit de jaren 1970 is een vreemde cirkel te zien. Jaren later werd de steencirkel in de Kaukasus gevonden.

Onderzoekers ontdekten in het Russische deel van de Kaukasus sporen van een totaal onbekende beschaving. Het team onderzoekt het gebied al vijf jaar en heeft her en der verspreid over 100 kilometer tussen de Kuban-rivier en de stad Naltsjik in het Kaukasus-gebergte de resten van nederzettingen gevonden. De huizen zijn verbonden door wegen en hebben allemaal een ronde binnenplaats.

De archeologen vonden er ook een bijzondere stenen cirkel die waarschijnlijk een religieuze functie had. Het complex is gedateerd op 1500 tot 1300 v.Chr. Volgens opgravingsleider Andrej Belinskij leefde de onbekende beschaving op het vruchtbare bergplateau van veeteelt. Waar het volk vandaan komt, is onbekend.

‘Het is een unieke vondst’, aldus archeoloog Valentina Kosenkova van de Russische wetenschapsacademie. Zij meent dat de ontdekking van grote historische waarde is, omdat de bouwwerken al 3500 jaar onaangeroerd zijn. De onderzoekers kwamen de vele huizen op het spoor nadat ze een aantal 40 jaar oude luchtfoto’s van het gebied hadden bestudeerd.