Wat symboliseerden de veren voor indianen?

Voor de indianen stonden veren bol van de symboliek, en bepaalde kenmerken lieten zien wat de eigenaar had gepresteerd om voor de eer om ermee te pronken in aanmerking te komen.

Veren hadden een grote symbolische betekenis voor de Amerikaanse prairie-indianen en werden gedragen als teken van erkenning, zoals medailles bij ons.

Veren werden aan krijgers gegeven die moed hadden getoond op het slagveld of een bijzondere prestatie hadden geleverd voor hun stam.

De meeste indianen kregen in de loop van hun leven slechts enkele veren, maar vooraanstaande krijgers kregen er zo veel dat ze er een grote tooi van konden maken. Die werd tijdens oorlogen en religieuze plechtigheden gedragen.

Veren vertelden van heldendaden

De betekenis van veren was terug te voeren op de religie van de indianen, die geloofden dat alles in de natuur een ziel had. Als een krijger een veer kreeg, dichtten de indianen hem de eigenschappen van de vogel toe.

De belangrijkste veren waren dan ook van de arend, die werd beschouwd als de machtigste en sterkste vogel.

VEREN van een jonge arend waren wit en stonden voor kracht. Veren van oudere vogels waren donkerder en symboliseerden wijsheid.

KRALEN werden door blanke handelaren verkocht en werden vanaf midden 19e eeuw als decoratie gebruikt.

HET HAAR werd zorgvuldig gekamd en verzorgd met geurende oliën. De meeste mannen droegen hun haar in twee lange vlechten op hun borst.

DE BORSTPLAAT dateert uit de jaren 1870, toen de indianen maïspijpen van blanke handelaren kochten en de hals daarvan als versiering gebruikten.

Een lok paardenhaar op een veer liet zien dat de krijger een vijand had aangeraakt.

Een rood geverfde veer liet zien dat de drager gewond was geraakt in de strijd.

Een inkeping in de veer liet zien dat de eigenaar een vijand had gescalpeerd.

Een rode vlek was een teken dat de drager een vijand had gedood.

Een afgesneden bovenkant liet zien dat de eigenaar een vijand de keel had doorgesneden.

Een gestripte veer symboliseerde moed in vijf gevechten.

Een gespleten veer gaf aan dat de eigenaar meerdere keren gewond was geraakt.