Oregon State University
Indianen

Wanneer gingen de indianen paardrijden?

Uit onderzoek blijkt dat paarden al voordat de eerste Europese kolonisten op de prairies arriveerden een grote rol speelden voor de indianen. Maar hoe ze aan de paarden kwamen, blijft een raadsel.

Historici dachten altijd dat de Noord-Amerikaanse prairie-indianen pas gingen paardrijden na 1680, toen de indianen in New Mexico de Spaanse kolonisten verdreven en hun paarden in handen kregen.

Maar uit een nieuw, groot onderzoek blijkt dat de inheemse Amerikanen ruim een halve eeuw eerder al paardreden. Dat is dus decennia voordat de Europese kolonisten arriveerden.

In eerste instantie liet een groot onderzoeksteam met deelnemers uit 15 landen 33 paardenskeletten uit archeologische collecties her en der in de VS identificeren, waarvan het zeker is dat ze bij indianenstammen hoorden.

Daarna werd er koolstofdatering en DNA-analyse gedaan om de ouderdom en herkomst van de dieren vast te stellen. Dit wees uit dat twee van de paarden begin 17e eeuw hebben geleefd.

Indianen

Toen de indianen in de 17e eeuw in contact kwamen met paarden, kreeg het dier al snel een grote rol in hun cultuur.

© Oregon State University

Dieren waren lokaal geboren

Daarnaast bleek uit vergelijkingen van het DNA van de dode paarden en paarden van nu, dat de paarden van de indianen verwant waren aan die van de Spaanse kolonisten, maar dat ze in Amerika waren geboren.

Hoe de prairie-indianen aan de paarden kwamen, is onduidelijk, maar de onderzoekers denken dat de indianen ze van Spanjaarden in het zuiden van de VS hebben gekocht of weggelopen paarden van de kolonisten hebben getemd.

‘Al deze informatie is nu samengebracht om een groter, breder en dieper verhaal te vertellen. Een verhaal dat inheemse Amerikanen altijd al kenden, maar dat nooit is erkend,’ zegt historicus Jimmy Arterberry, die meewerkte aan het onderzoek.