Vrouwen hadden speciale status bij indianenstam

Uit DNA-analyses blijkt dat sociale status wellicht van moeder op dochter overging bij oorspronkelijke Noord-Amerikanen.

De indianen van de Chaco-cultuur werden wellicht door vrouwen geleid.

© Nasa, Shutterstock & Creative Commons

DNA-analyses van 14 mannen en vrouwen van de indiaanse Chaco-cultuur laten zien dat negen individuen hetzelfde mitochondriale DNA in hun cellen hadden.

Dit type erfelijk materiaal komt van de moeder, en volgens wetenschappers van de Penn State University wijst het erop dat de Chaco zo’n 1000 jaar geleden een hiërarchie kenden waarbij leiderschap en sociale status een aantal generaties lang van moeder op dochter overgingen.

Vrouwen hadden invloed

Het is vergelijkbaar met het jodendom, dat ook via de vrouwelijke lijn overgeërfd wordt.

‘Vrouwen hadden waarschijnlijk veel macht en invloed op wat er gebeurde in de gemeenschap,’ aldus Douglas J. Kennett, antropoloog, tegen Seeker.

Dat hoeft echter niet te betekenen dat de vrouwen van de Chaco-cultuur het alleen voor het zeggen hadden.

De stam leefde in het wooncomplex Pueblo Bonito in New Mexico.

© Nasa, Shutterstock & Creative Commons

Stenen en halskettingen onderzocht

In 1849 vond luitenant James H. Simpson de resten van een enorm huis in de Amerikaanse staat New Mexico, dat hij Pueblo Bonito noemde.

Circa 1000 jaar eerder leefde de Chaco-cultuur in het complex van meerdere verdiepingen, dat 650 kamers telde. In een daarvan – kamer 33 – lagen de mensen begraven die nu zijn onderzocht, samen met onder meer 20.000 stenen van turkoois en 11.000 halskettingen.