Media drum. Farvelagt foto.
Man fiskar med spjut

Vervolgde volkeren van Amerika

De oorspronkelijke inwoners werden met geweld verdrongen toen de blanken aankwamen in Noord-Amerika. Maar op deze fotoserie is een glimp bewaard gebleven van hun inheemse cultuur en levensstijl.

Sinds Columbus de Amerika’s ontdekte, wordt de inheemse bevolking met uitsterven bedreigd.

Europese ziekten, de zucht naar goud en land en een totale minachting voor de inheemse manier van leven verdreven de talrijke inheemse Amerikaanse stammen verder en verder naar het westen.

Voordat de cultuur van deze stammen volledig verloren ging, hebben een aantal fotografen en antropologen begin 1900 hun erfgoed en levenswijze gedocumenteerd.

Hier zijn enkele van de beelden die hun reizen hebben opgeleverd.

Opperhoofd neemt even rust

Het opperhoofd Red Hawk nam deel aan de legendarische veldslag tegen generaal Custer bij de Little Bighorn in 1876. Zo’n 30 jaar later werd de inmiddels bejaarde indiaan gekiekt door fotograaf Edward S. Curtis, die begin 20e eeuw door het westen van de VS trok om de tradities en leefwijze van de oorspronkelijke bevolking vast te leggen.

Dana Keller

North Dakota, VS
1905

Dana Keller

Geluidsopname in vol ornaat

Het opperhoofd Mountain Chief heeft zijn verentooi opgezet en mocassins aangetrokken tijdens een bezoek aan de opnamestudio van antropoloog Frances Densmore in de Smithsonian Institution. Densmore wil de indiaanse cultuur bewaren voor toekomstige generaties en neemt liederen en spraak op met een fonograaf. Het opperhoofd wil de taal van de Blackfoot voor uitsterven behoeden.

CORBIS/POLFOTO

Washington D.C., VS
1916

CORBIS/POLFOTO

Portret van stervende cultuur

In 1907 vestigde de Amerikaanse fotograaf Roland Reed zich in een indianenreservaat om foto’s te nemen van de Ojibwa. Gedurende twee jaar schoot hij honderden foto’s, die een uniek kijkje bieden in een cultuur die het uitsterven nabij was. Een van de bekendste foto’s van Reed is die van een indiaan die met een speer vist.

Media drum. Farvelagt foto.

Minnesota, VS
1908

Media drum. Farvelagt foto.

Verkleed als mormonen

Een groep Noord-Amerikaanse Shoshone zijn in het net gestoken voor een bezoek aan de fotograaf. In de 19e eeuw vestigden 18.000 mormonen zich in Utah, en ze stelden zich meteen ten doel om de oorspronkelijke bevolking te ‘beschaven’.

Hulton Archive/Getty Images

Salt Lake City, Utah
1872

Hulton Archive/Getty Images