Nieuwe ontdekking: indianen werden 2000 jaar geleden al getatoeëerd

Tijdens opgravingen bij een indianendorp vonden archeologen in 1972 een klein stokje met twee stekels eraan. Toen dachten ze nog dat dit gewoon wat afval was, maar nu heeft een jonge onderzoeker ontdekt dat het om een van de oudste tatoeagegereedschappen in Noord-Amerika gaat.

De twee cactusstekels zijn ongeveer één centimeter lang en zitten aan het houten stokje vast met een snoer dat van bladeren is gemaakt.

© Robert Hubner, Washinton State University, Andrew Gillreath-Brown

Een voorwerp dat onopvallend in het Museum of Anthropology van Washington State University lag, blijkt een van de oudste tatoeagegereedschappen te zijn die ooit in Noord-Amerika zijn gevonden.

Het voorwerp werd in 1972 ontdekt tijdens een opgraving in Utah, maar omdat het in een hoop afval lag, samen met botten en etensresten, besteedden de archeologen er weinig aandacht aan.

Stokje blijkt bijna 2000 jaar oud te zijn

Toen de PhD-student Andrew Gillreath-Brown meer dan 40 jaar later door het magazijn liep en het stokje met de twee zwarte punten vond, had hij een vaag idee over wat het zou kunnen zijn.

Het voorwerp bestaat uit een uitgehold stokje van negen centimeter lang, met twee stekels van een cactus aan een van de uiteinden. Met een koolstof-14-datering heeft Andrew Gillreath-Brown vastgesteld dat het voorwerp dateert uit 79-130 n.Chr. En daarmee is het ongeveer 1000 jaar ouder dan vergelijkbare voorwerpen die in New Mexico en Arizona zijn gevonden.

Kolonisten vonden tatoeages barbaars

Deze ontdekking vertelt ons meer over hoe de oorspronkelijke bewoners van Amerika tatoeages gebruikten. Dit onderwerp heeft tot nu toe maar weinig aandacht gekregen; kolonisten vonden tatoeages namelijk barbaars en probeerden ze zoveel mogelijk te verbieden.

‘We weten niet veel over tatoeages bij de prehistorische bevolking van Zuidwest-Amerika. Er was gewoon te weinig bewijs dat ze dit überhaupt deden,’ concludeert Gillreath-Brown.