De Nazcalijnen zijn zo populair bij toeristen dat het World Monuments Fund ze op een lijst met bedreigd cultureel erfgoed heeft geplaatst.

© Shutterstock

Mysterieuze Nazcalijnen zijn mogelijk geduid

Na jaren onderzoek is ontdekt dat veel figuren exotische vogels voorstellen, die alleen voorkomen ver van de plek waar de lijnen zijn getekend.

28 juni 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

Sinds ze in 1926 door de wetenschap werden ontdekt, lijken de enorme Nazcalijnen in Peru een onoplosbaar raadsel.

De tot 1 kilometer lange tekeningen, geogliefen geheten, zijn tussen 500 v.Chr. en 500 n.Chr. door de Nazca-indianen gemaakt en stellen voornamelijk dieren maar ook geometrische patronen voor.

Om welke dieren het echter precies gaat, kon lange tijd niet worden vastgesteld. Maar nu wel.

Speciale kolibriesoort

Een team Japanse onderzoekers onder leiding van archeozoöloog Masaki Eda onderzocht 16 geogliefen die eruitzien als vogels en vergeleek die met meer dan 2000 vogelsoorten die tegenwoordig in Peru en omgeving leven.

‘Tot dusver hebben we de vogels in deze tekeningen geïdentificeerd op basis van een algemene indruk of van enkele morfologische eigenschappen die bij elke figuur terugkomen,’ aldus Eda.

De onderzoekers hebben onder andere vastgesteld dat een van de figuren een heremietkolibrie voorstelt, een vogeltje dat in de bossen in het noorden van Peru leeft. Een andere tekening was van een pelikaan, die bij de kust huist. Beide vogels komen niet voor in het woestijnlandschap in het zuiden van Peru waar de Nazcalijnen zijn gemaakt.

Dieren leefden ver weg

Volgens het Japanse onderzoeksteam duiden de resultaten erop dat de Nazca geen lokale dieren tekenden, maar exotische, die ze bij expedities buiten hun eigen leefgebied tegenkwamen.

Waarom de Nazca in het zand tekenden, is nog steeds onbekend. Maar zoals Eda zegt: ‘Als de exotische vogels niet belangrijk voor hen waren geweest, hadden ze er geen geogliefen van gemaakt.’

De lijnen kunnen een hulpmiddel voor de astronomen van de Nazca zijn geweest.

© Getty Images

Er zijn veel theorieën over de lijnen

  • De raadselachtige Nazcalijnen hebben aanleiding gegeven tot een scala aan theorieën. In 2016 bleek dat een aantal spiraalvormige gaten dicht bij de lijnen als een soort irrigatiesysteem fungeerden. Volgens sommige onderzoekers hebben de lijnen dan ook te maken met water.
  • Er zijn ook onderzoekers die denken dat de patronen een connectie hebben met sterrenbeelden en een astronomische functie hadden. Zo zouden ze zijn gebruikt om het tijdstip van de zonsopgang te bepalen.
  • In 1968 schreef de auteur Erich von Däniken dat de lijnen zijn gemaakt met behulp van buitenaardse wezens. De theorie is sindsdien nog altijd populair, maar er is nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Bekijk ook ...