Aaron Deter-​Wolf

Kalkoenbotjes zijn oudste tatoeagenaalden ter wereld

Archeologen hebben een paar bijzondere tattoonaalden gevonden. Noord-Amerikaanse indianen gebruikten ze 5500 jaar geleden.

Veel mensen vinden een bezoek aan een tattooshop een pijnlijke aangelegenheid, maar in de steentijd was het vast nog veel erger. Amerikaanse wetenschappers onderzochten oude kalkoenbotjes uit de staat Tennessee. Archeologen dachten dat ze door de medicijnmannen van de indianen werden gebruikt, maar het bleek dat ze dienstdeden als tattoonaalden.

De naalden werden gemaakt door kalkoenbotjes bij te snijden en te slijpen, en de verfstoffen erop zijn gedateerd tussen de 5520 en 3620 jaar oud. Als dat klopt, zijn er de oudste tatoeages ter wereld mee aangebracht.

Tot dusver vormde de ijsmummie Ötzi het oudste bewijs dat onze voorouders zich lieten tatoeëren. Ötzi leefde circa 5300 tot 5100 jaar geleden in de Alpen.

Amerikaanse staten, Tennessee (uitgelicht)

De botjes werden in 1985 gevonden in de staat Tennessee.

© Shutterstock

Vondst lag 36 jaar stof te vergaren

De kalkoenbotjes werden al in 1985 opgegraven en lagen sindsdien in een museumdepot. Tot archeoloog Aaron Deter-Wolf van de Tennessee Division of Archaeology besloot om ze met een frisse blik te bekijken. Hij hoopte dat de botten tot een sacred bundle hadden behoord – voorwerpen waaraan de medicijnmannen van de indianen magische krachten ontleenden.

De botjes bleken echter opvallend scherp te zijn, en er zat zwarte en rode verf op.