Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Indianen willen souvenirs van bloedbad terug

Voorwerpen van het Bloedbad van Wounded Knee in 1890 zijn opgedoken in een Schots museum. De Lakota spreken van een schandaal.

In 1890 vond een van de ergste bloedbaden van de VS plaats: bij Wounded Knee vermoordden Amerikaanse soldaten 300 mannen, vrouwen en kinderen van de Lakotastam. Toen een van hun nakomelingen 102 jaar later op vakantie was in Schotland, schrok hij zich een hoedje: in Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow zag hij een bebloed hemd van Wounded Knee.

Volgens het museum kwam het voorwerp van een voormalige soldaat die in 1891 met de show van Buffalo Bill op tournee in Schotland was geweest.

Met hulp van indiaanse organisaties wist de toerist in 1999 het hemd terug te krijgen bij de Lakota, die over zeven reservaten verdeeld zijn.

Nu blijkt echter dat het museum ook nog een paar mocassins, een halsketting en een bebloed hoofdkapje van Wounded Knee heeft. Het kapje had een soldaat van een dode baby gerukt.

Een oorlogsketting van hertenhoeven is een van de voorwerpen die de Lakota terug willen.

© Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Opperhoofd is niet blij

‘Deze voorwerpen zijn van onze grootvaders en grootmoeders. Hun geest is er nog mee verbonden. Maar mensen zien er alleen geld en prestige in. Deze spirituele voorwerpen mogen niet tentoongesteld worden,’ zei Lakota-opperhoofd Charles New Holy.

‘We willen deze voorwerpen terug. Waarom zou je een kind uitkleden nadat je het vermoord hebt? Wij hebben recht op de bezittingen van onze voorouders.’