Gestolen indianenkruiken na 38 jaar teruggebracht

Nadat decennialang elk spoor ontbrak, heeft een groep archeologen een doorbraak bereikt in de zaak rond een van de grootste diefstallen ooit van indiaanse voorwerpen.

Een van de aardewerken kruiken is versierd met een gevleugelde slang – de god van de onderwereld binnen de indianencultuur bij Moundville.

Drie zeldzame indiaanse aardewerken kruiken, die bijna 40 jaar geleden werden gestolen, zijn op mysterieuze wijze teruggebracht.

In 1980 werd er ingebroken in het magazijn van een archeologische opgravingssite in Moundville, Alabama. De dieven gingen er met 264 indiaanse voorwerpen vandoor, een vijfde van wat er bij de opgraving was gevonden. De voorwerpen waren voorbeelden van ambachtswerk en cultuur van 800 jaar oud.

Archeologen loven samen beloning uit

Ondanks een uitgebreid FBI-onderzoek waren de dieven spoorloos, en eind jaren 1980 werd de zaak gesloten. In 2018 kwam een organisatie van archeologen echter bijeen om opnieuw aandacht te vragen voor de kwestie. Ze loofden zelfs 25.000 dollar (bijna 22.000 euro) uit voor de gouden tip.

Omdat de voorwerpen nu miljoenen waard zijn, hadden de archeologen echter weinig hoop. Maar toen werden er totaal onverwacht drie aardewerken kruiken teruggebracht, en de anonieme gevers zagen zelfs af van de beloning.

Video

Kruiken zijn in perfecte staat

De kruiken, die werden gebruikt bij religieuze ceremoniën, zijn ondanks hun jarenlange afwezigheid nog steeds in perfecte staat. Ook de etiketten van de opgraving in 1980 zaten er nog op.

‘We dachten allemaal dat er tijdens ons leven nooit meer iets van deze diefstal zou opduiken. Dit is een van de mooiste dingen die gedurende mijn archeologische carrière zijn gebeurd,’ aldus Jim Knight van het Alabama Museum of Natural History.