Mirsa Islas, Courtesy Proyecto Templo Mayor & Shutterstock

Azteekse arend hoorde bij bloedige offers

In de Azteekse mythologie speelde de steenarend een belangrijke rol.

Midden in Mexico-Stad is een goed bewaard 600 jaar oud reliëf van een steenarend ontdekt. Het komt uit de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, die lag op de plek waar nu de hoofdstad van Mexico ligt.

Oorspronkelijk hoorde de arend bij de stenen vloer van een gebouw aan de voet van de Templo Mayor, de belangrijkste piramide van Tenochtitlan. Maar de Azteken legden later een nieuwe vloer over de arend heen.

Het reliëf van de arend is 70 cm breed en 106 cm lang.

© Mirsa Islas, Courtesy Proyecto Templo Mayor

‘Dankzij die vloer is de arend in zo’n goede conditie. De Spanjaarden hebben hem nooit gezien,’ zegt archeoloog Rodolfo Aguilar Tapia van het Mexicaanse nationale instituut voor antropologie en geschiedenis tegen de site Live Science.

Lijken werden van piramide gegooid

Het zal geen toeval zijn geweest dat de arend zich onder aan de Temploy Mayor bevond. Volgens de Azteekse mythologie wierp de god Huitzilopochtli zijn zus Coyolxauhqui van een berg, waardoor ze brak.

Volgens de Azteekse mythologie verbrandden de vleugelpunten van de arend toen de zon geboren werd en kleurden ze zwart.

© Shutterstock

Steenarend houdt verband met zonnegod

‘Het verhaal werd herverteld middels mensenoffers op de Templo Mayor, waarbij de lichamen van de piramide werden gegooid,’ zegt Caroline Pennock, Azteken-historica aan de universiteit van Sheffield, tegen Live Science.

De arend had waarschijnlijk een symbolische link met de offers.