Amerika 15.000 jaar eerder bevolkt dan werd aangenomen

In een Mexicaanse grot gevonden stenen werktuigen kraken alle eerdere theorieën over het tijdstip waarop de oerbevolking naar Amerika kwam.

Archeologen groeven de Chiquihuite-grot (uitspraak: Tsji-ki-hi-te) uit.

© Devlin A. Gandy

Tot enkele jaren geleden dachten geschiedkundigen dat Noord-Amerika als laatste continent op aarde werd bevolkt, en dat dit slechts 14.000 à 15.000 jaar geleden gebeurde.

Maar die theorie ligt onder vuur, en nieuw, sensationeel onderzoek telt er nu 15.000 jaar bij op. Het bevolken van Amerika vond zeker 30.000 jaar geleden plaats, stellen onderzoekers die hebben deelgenomen aan opgravingen 350 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad.

In de zogeheten Chiquihuite-grot hebben archeologen 1900 door mensen gemaakte stenen werktuigen gevonden, zoals messen, pijlpunten en schrapers om dierenhuiden schoon te krijgen.

Een van de geslepen stenen werktuigen uit de grot.

© Ciprian Ardelean

Oudste stenen werktuigen van Amerika

‘Deze archeologische vondsten zijn de oudste die tot dusver zijn gedaan in Amerika. De stenen werktuigen die zijn gevonden, zijn bovendien van een type dat uniek is in Amerika,’ zegt Ciprian F. Ardelean, hoogleraar aan de Mexicaanse universiteit Universidad Autónoma de Zacatecas.

In dezelfde aardlaag vonden de onderzoekers allerlei resten van prooidieren van jagers, zoals zwarte beren, en met behulp van DNA-analyses werden de botten gedateerd op circa 28.000 v.Chr.

Speerpunt, bijlkop of keukengerei? De komende maanden moeten analyses van de vondsten uitwijzen waar de 1900 stenen werktuigen voor gebruikt werden.

© Ciprian Ardelean

Onbekend volk woonde in de grot

Wie de jagers waren, weten de onderzoekers nog niet, vertelt een van de deelnemers aan het Chiquihuite-project, de evolutiebioloog Eske Willerslev van de universiteit van Kopenhagen.

‘Al hebben we de monsters die we namen zeer grondig onderzocht op de aanwezigheid van menselijk DNA, er was geen spoor van te vinden. Maar het kan nog, want we hebben honderden monsters nog niet kunnen analyseren,’ aldus Willerslev.

Meerdere vondsten bevestigen vroege immigratie

De vondsten in de Chiquihuite-grot krijgen steun van ander nieuw onderzoek.

Landbrug naar Amerika

Tijdens de ijstijd hielden gletsjers zo veel water vast dat de oceanen veel lager stonden dan nu. Een brede strook droog land maakte de tocht van Siberië naar Alaska mogelijk.

IJsmuur ontdooide

Circa 30.000 jaar geleden was er een korte periode met een milder klimaat, waarin het ijs smolt.

Weg naar het zuiden

Volgens de onderzoekers gingen er daardoor diverse routes naar het zuiden open.

Onderzoek: snijsporen in botten

In 2017 schreef HISTORIA over snijsporen in mammoetbotten gevonden in de Canadese Bluefish Caves. Een koolstof 14-datering wees uit dat de botten 24.000 jaar oud waren.

Onderzoek: DNA van indianengraf

De botten van een tweejarig steentijdjongetje bleken in 2014 DNA te bevatten, dat getuigde van een vroege immigratiegolf tussen de 18.000 en 32.000 jaar geleden. De botten werden gevonden bij Willsall in Montana.

De nieuwe vondst: steentijdwapens

In de Chiquihuite-grot hebben de archeologen nu een 3 meter diepe laag grond vol botresten, stenen werktuigen en stenen wapens afgegraven. De afzettingen laten zien dat er honderden jaren jagers in de grot verbleven.

Denen gooiden handgranaat

Willerslev is echter heel tevreden met de voorlopige resultaten.

‘Het artikel dat we in Nature hebben gepubliceerd, is een wetenschappelijke handgranaat. Het schuift de eerste immigratie in Amerika een heel eind terug, wat gegarandeerd tot een verhit debat zal leiden,’ besluit hij.