Mysterieuze mensen: wat doen ze daar?

Blonde Afghanen met blauwe ogen, Romeinse Chinezen en indianen die Japans spreken. Sommige mensen lijken in het verkeerde werelddeel te zijn beland. Nu worden deze raadsels langzaam opgelost door de wetenschap.

De groene ogen wijzen erop dat deze man afstamt van de Romeinen die in 53 v.Chr. een nederlaag leden bij Carrhae.

Legionairs vluchtten mogelijk naar China

Bij de Gobiwoestijn in China woont een volk dat lange tijd een raadsel was voor de wetenschap. Anders dan andere Chinezen hadden ze blauwe of groene ogen, en vaak ook nog eens blond haar.

In 2010 bleek uit een DNA-test dat het volk Europese wortels heeft. Sommige wetenschappers denken dat de blanke Chinezen afstammen van Romeinse legionairs die zich voor het begin van de jaartelling in het gebied vestigden.

De voorvaderen van deze Chinezen zouden gevochten hebben in de Slag bij Carrhae in 53 v.Chr., en moesten naar het oosten vluchten om aan de vijand te ontkomen. Chinese bronnen bevestigen de uitkomsten van het DNA-onderzoek. Zo meldt een kroniek dat de Chinezen in 36 v.Chr. een 'schubachtige formatie' gevangennamen - mogelijk een verwijzing naar de Romeinse falanx. Helaas vertellen de bronnen niet hoe het de gevangenen verging.

Indianen leken op Europeanen

Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw in Peru arriveerden, stuitten ze tot hun verbazing op blanke, lange indianen. De herkomst van dit volk met Europees uiterlijk is helaas onzeker doordat alle leden bezweken aan ziekten, maar archeologen hebben tekeningen van grote schepen in hun ruïnes gevonden. Volgens sommigen bewijst dit dat ze oorspronkelijk uit Europa kwamen.