Mensenoffer: Urn in Mayatempel bevatte skelet en ‘opzichtige’ ring

In Mexico hebben archeologen twee grote urnen ontdekt in een oude Mayastad. Een ervan bevatte het skelet van een jonge persoon die aan de goden was geofferd en begraven was met een kostbare ring van jade.

Skelet en schedel in grote urn

In de Mayastad El Tigre zijn twee urnen gevonden. Een ervan bevatte het ca. 1200 jaar oude skelet van een jonge persoon.

© INAH

In het zuiden van Mexico hebben archeologen weer eens bevestigd dat de Maya’s graag mensen aan de goden offerden.

Onderzoekers van het Mexicaanse nationale instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH) hebben twee urnen blootgelegd bij opgravingen in de Mayastad El Tigre.

Een ervan bevatte het skelet van een jonge man, die waarschijnlijk zo’n 1200 jaar geleden als mensenoffer stierf.

Volgens de experts van INAH is de ontdekking opmerkelijk, omdat het skelet nog steeds ‘een goed geconserveerde en opzichtige ring van jade’ droeg.

Maya’s offerden mensen in belangrijke stad

El Tigre ligt in de Mexicaanse staat Campeche op het schiereiland Yucatán. Tot de Spanjaarden Zuid- en Midden-Amerika binnenvielen, was dat schiereiland het hart van de duizenden jaren oude Maya-beschaving.

Volgens INAH was El Tigre een grote en belangrijke stad met marktpleinen en religieuze tempels.

De ontdekkingen werden gedaan ten westen van een grote piramideachtige structuur in de Mayastad.

Hier vonden archeologen twee grote urnen met aardewerken deksels. In een ervan troffen ze de groene ring aan, die nog aan het skelet vastzat. Volgens een persbericht lag het skelet in een ‘uitgerekte’ houding.

Skelet en schedel met ring van groene jade

Uit de ring van groene jade blijkt volgens de onderzoekers dat de geofferde een hoge status had.

© INAH

Mayagoden wilden bloed zien

Net als de Azteken aanbaden de Maya’s tal van natuurgoden, zoals die van regen, vuur en donder.

In de Maya-religie was bloed een belangrijke bron van leven, en bloedoffers waren een van de meest waardevolle geschenken die ze aan de goden konden geven om hun gunst te winnen.

Mensenoffers – vaak met marteling en onthoofding – speelden een essentiële rol in de religieuze rituelen van de Maya’s, zoals blijkt uit historische bronnen en uit de beeldende kunst van de Midden-Amerikaanse beschaving.

Vooral hoge edelen en legerleiders waren waardevolle offers aan de goden.

Volgens de directeur van INAH, Diego Prieto Hernández, is de onlangs ontdekte ring van jade een ‘opmerkelijk’ bewijs dat de geofferde persoon ‘hooggeplaatst’ was.