Shutterstock

Machu Picchu is ouder dan gedacht

Nieuw onderzoek van botten uit de legendarische bergstad van de Inca’s zet onze kennis over de oude beschaving op zijn kop.

Tot nu toe dachten we dat Machu Picchu, de beroemste stad van de Inca’s, tussen 1438 en 1450 werd gesticht onder een keizer met de naam Pachacuti.

Maar nu blijkt uit koolstof 14-analyses van 26 skeletten uit Machu Picchu dat de bebouwing rond 1420 al bestond.

Dat betekent dat waarschijnlijk niet Pachacuti, maar zijn voorganger Viracocha Inca opdracht heeft gegeven tot de bouw van Machu Picchu hoog in de Andes.

Incakeizer Pachacuti

Het is niet helemaal uit te sluiten dat de Incakeizer Pachacuti langer regeerde dan gedacht en de bergstad, waar hij een kasteel had, wel heeft gesticht.

© Public domain

Twijfel aan Spaanse gegevens

Tot op heden werd de chronologie van de Incakoningen zoals de Spaanse veroveraars die in de 16e eeuw hebben opgetekend, min of meer geaccepteerd. Maar de nieuwe ontdekking zet daar vraagtekens bij.

Als Pachacuti toch de stichter blijkt te zijn, moet hij decennia langer dan gedacht over het machtige Incarijk hebben geregeerd.

‘Tot dusver waren schattingen van de ouderdom van Machu Picchu en de duur van de bewoning gebaseerd op tegenstrijdige historische verslagen die de Spanjaarden schreven in de periode na de Spaanse verovering,’ zegt onderzoeksleider Richard Burger van Yale University.

‘Dit is de eerste studie die op basis van wetenschappelijke bewijzen een inschatting geeft van wanneer Machu Picchu werd gesticht en hoe lang de stad werd bewoond,’ voegt hij eraan toe.