Archeologen onderzochten 258 skeletten van twee Inca-dodenakkers ...

Incagraven vol Spaans sadisme

Skeletten op twee Incabegraafplaatsen in Peru onthullen de barbarij van de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw.

Voor het eerst zijn er fysieke bewijzen gevonden van de bloedige handelwijze van de Spaanse conquistadores in 16e-eeuws Peru. Amerikaanse en Peruaanse onderzoekers bekeken 258 skeletten van twee Incabegraafplaatsen bij de hoofdstad Lima.

‘We hadden nog nooit zulke ernstige beschadigingen aan een skelet gezien. Veel van deze mensen zijn een wrede en akelige dood gestorven’, aldus antropoloog Melissa Murphy van de University of Wyoming, die aan het onderzoek deelnam.

Enkele schedels laten schotwonden zien, andere zijn verpletterd met slagwapens als knuppel en morgenster: een zware metalen kogel met punten, die aan een ketting werd rondgezwaaid. Deze slagwapens kunnen van de indianenstammen geweest zijn waarmee de Spanjaarden zich verbonden. Het team vond ook skeletten van mensen die zijn gestoken of geslagen met spitse wapens.

... waarvan de doden wreed zijn vermoord met schoten, steken of slagen.

‘Degenen die deze mensen hebben gedood, wilden ook de overlevenden afschrikken’, aldus archeoloog Steven Wernke van de Vanderbilt University in Nashville, VS.

De twee begraafplaatsen zijn al in 2007 opgegraven, maar deskundigen hebben nu pas de geraamten onderzocht. De onderzoekers vermoeden dat in elk geval een van beide plekken uit 1536 stamt, toen de Spanjaarden een grote Incaopstand in deze streek neersloegen.

Bekijk ook ...